Droppfot är ett tillstånd där funktionen på fotens dorsalflexorer är nedsatt eller inte fungerar. Tillståndet innebär att de muskler som böjer foten uppåt mot underbenet inte fungerar som de ska på grund utav olika anledningar, vilket medför rörelseinskränkningar eller att foten hänger.

Orsak

Problemet med droppfot orsakas i de flesta fall av att peroneusnerven har hamnat i kläm. Det är denna nerv som förmedlar känseltrådar och muskelaktiverande. Nerven kan hamna i kläm i olika delar av kroppen, men sker vanligtvis kring ryggen, ryggraden och i benet. Detta leder till att den motoriska förmågan försämras och gör att foten inte går att böja, vilket kan orsaka mycket besvär. Droppfot kan också uppstå efter en stroke eller en nervskada.

I vissa fall kan tillståndet däremot förändras och förbättras. Vid mer komplicerade besvär kan det vara svårt att lokalisera den bakomliggande orsaken – för detta krävs en noggrannare utredning av specialistläkare.

Stöd för droppfot

Det finns olika stöd för droppfot; inlägg, skenor och skor. Kontakta oss om du behöver hjälp att hitta rätt produkt och få hjälp av vår kvalificerade personal på någon av våra ortopedtekniska kliniker.

Skoinlägg

Ett av de mest effektiva sätten att förbättra tillståndet är genom att tillverka fotbäddar där man lyfter och styr fötterna så att belastningen blir den optimala. Belastningen korrigeras så att all eventuell felbelastning minskas, vilket underlättar avvecklingen i steget. Skor med mycket avveckling är även viktigt för att underlätta avrullningen i steget.

Skena

Besvären kan lindras ytterligare med hjälpmedel såsom droppfotsskena – en ortos som lyfter fotryggen upp mot skenbenet. Dessa kallas också för dorsalskena och har en heltäckande skena under hela foten fram till framfoten. De placeras på baksidan av underbenet och fästs med hjälp av kardborreband. Därefter placerar man foten i skon precis som vanligt – skenan stödjer foten genom hela steget.

Skor

Även så kallade droppfots-skor hjälper till att stödja foten genom att avlasta, stabilisera och stärka foten. Inledningsvis kan det kännas ovant att använda dessa skor och man kan vilja träna på att gå med dem under kortare promenader i eller omkring hemmet till en början. För att få rätt stöd är det viktigt att ha ett inlägg och skor som passar och som sitter bekvämt runt ankeln oc

Kontakta oss