Droppfot är ett tillstånd där funktionen på fotens dorsalflexorer är nedsatt eller inte fungerar. Tillståndet innebär att de muskler som böjer foten uppåt mot underbenet inte fungerar som de ska på grund utav olika anledningar, vilket medför rörelseinskränkningar eller att foten hänger.

Minska besvären

Problemet med droppfot orsakas i de flesta fall av att peroneusnerven har hamnat i kläm. Det är denna nerv som förmedlar känseltrådar och muskelaktiverande. Nerven kan hamna i kläm i olika delar av kroppen, men sker vanligtvis kring ryggen, ryggraden och i benet. Detta leder till att den motoriska förmågan försämras och gör att foten inte går att böja, vilket kan orsaka mycket besvär. Droppfot kan också uppstå efter en stroke eller en nervskada.

I vissa fall kan tillståndet däremot förändras och förbättras. Vid mer komplicerade besvär kan det vara svårt att lokalisera den bakomliggande orsaken – för detta krävs en noggrannare utredning av specialistläkare.

Med hjälp av specialanpassade ortopediska skoinlägg kan man ge stöd vid droppfot som minskar besvären. Skoinlägg vid droppfot bör ha flera viktiga egenskaper för att vara effektiva och bekväma, bland annat.

 • Stöd och stabilitet
  Inläggen bör ge tillräckligt med stöd för fotvalvet och hjälpa till att stabilisera foten. Detta minskar risken för att snubbla eller falla.
 • Flexibilitet och rörelsefrihet
  De bör vara flexibla nog för att tillåta en viss rörelsefrihet. Detta är viktigt för att upprätthålla en naturlig gång och förhindra ytterligare muskelatrofi.
 • Anpassning efter individuella behov
  Det är viktigt att inläggen kan anpassas individuellt, eftersom droppfot kan variera i svårighetsgrad och orsak.
 • Komfort
  De bör vara bekväma att bära under längre perioder. Detta inkluderar adekvat dämpning och ett material som inte irriterar huden.
 • Andningsförmåga
  Ett material som tillåter foten att andas är viktigt för att förhindra fuktansamling och därmed minska risken för hudirritationer och infektioner.

Kontakta oss för att få hjälp med att hitta skoinlägg som är anpassade efter dina behov och förutsättningar.

Stöd vid droppfot

Det finns olika stöd vid droppfot; inlägg, skenor och skor. Kontakta oss om du behöver hjälp att hitta rätt produkt och få hjälp av vår kvalificerade personal på någon av våra ortopedtekniska kliniker.

Skoinlägg

Ett av de mest effektiva sätten att förbättra tillståndet är genom att tillverka skoinlägg där man lyfter och styr fötterna så att belastningen blir den optimala. Belastningen korrigeras så att all eventuell felbelastning minskas, vilket underlättar avvecklingen i steget. Skor med mycket avveckling är även viktigt för att underlätta avrullningen i steget.

Skena

Besvären kan lindras ytterligare med hjälpmedel såsom droppfotsskena – en ortos som lyfter fotryggen upp mot skenbenet. Dessa kallas också för dorsalskena och har en heltäckande skena under hela foten fram till framfoten. De placeras på baksidan av underbenet och fästs med hjälp av kardborreband. Därefter placerar man foten i skon precis som vanligt – skenan stödjer foten genom hela steget.

Skor

Även anpassade skor vid droppfot hjälper till att stödja foten genom att avlasta, stabilisera och stärka foten. Inledningsvis kan det kännas ovant att använda dessa skor och man kan vilja träna på att gå med dem under kortare promenader i eller omkring hemmet till en början. För att få rätt stöd är det viktigt att ha ett inlägg och skor som passar och som sitter bekvämt runt ankeln oc

Kontakta oss