Tips på skor för olika fotproblem

Lider du av fotproblem som exempelvis hallux valgus, skräddarknuta eller hallux rigidus så är det viktigt att ha rätt skor. Pronation och supination är andra problem som kan leda till ont i rygg eller knän. Vi har skor som minskar trycket på fötter, knän, höft och rygg. Våra experter hjälper dig att hitta rätt!

Läs mer om skor för olika fotproblem

Våra experter guidar dig till rätt skor. Klicka på rubrikerna för att få mer information om skor för just dina behov.

Hallux rigidus innebär en förslitning i stortåns grundled som ger minskad rörlighet, på grund av kraftiga pålagringar runt ledytans kanter. Skor, inlägg och sulor anpassade för hallux rigidus är viktigt. De hanterar eventuella felbelastningar och skapar ett gynnsammare läge för framfötterna, där trycket på stortåleden minskas. De egna skorna kan vid behov utrustas med så kallade rullsulor. 

Sned stortå kallas även hallux valgus och är den vanligaste felställningen i foten. Det är viktigt att välja rätt sko vid hallux valgus. Vi rekommenderar individanpassade fotbäddar och det är bra om du använder breda skor med utrymme för stortån och stortåleden.

Hälsporre är en överbelastning som ger upphov till smärtor i hälen, stelhet i foten och i vissa fall en taggutväxt på hälen. Vid problem med hälsporre kan individuella fotbäddar/skoinlägg tas fram för avlastning och i vissa fall en "urgröpning" för sporren. Bra och fotriktiga skor kan förebygga hälsporre.

Skräddarknuta visar sig i form av en knöl med smärta på basen av lilltån. Du bör genomföra en analys av fot och steg för att utlästa vilka åtgärder som behövs för att minska trycket och förändra belastningsproblematiken. Trycket på området kan tas bort helt med en sko för skräddarknuta som stabiliserar och avlastar på rätt sätt.

Individanpassade skor och inlägg för dig med reumatiska besvär ger avlastning av ömma punkter, där mjuka inlägg kan ge en stötdämpning som lättar på smärtan samt ytterligare förbättra fotstatusen.

Pronation innebär att du tippar foten inåt (pronerar) vid steget. Ortopediska skor är bra om du pronerar, de kan avlasta och därmed minska många av problemen. Det är också vanligt med individanpassade inlägg för att stötta upp foten till acceptabelt rörelsemönster och minska på pronationen. 

Om du supinerar tippar din fot utåt vid steget. Med hjälp av ortopediska skor anpassade för supination kan många av problemen minskas. En individuellt anpassad fotbädd kan placeras i egna eller anpassade skor för att maximera stödet.

Skor vid droppfot har flera utmärkande egenskaper som gör att de både avlastar, stärker och stabiliserar. Med rätt skor kan både gång & komfort förbättras.

Kontakta oss