Ortoser och stöd
Ortoser och stöd är hjälpmedel som används i syfte att ge ett yttre stöd för exempelvis armbåge, knä fot, handled eller tumme. Målet med ortoser, eller stödförband som de ofta kallas, är att främst att stabilisera, immobilisera och avlasta kroppen. De kan upprätthålla funktioner eller förhindra eller minska smärta.
Ortoser och dess egenskaper
En ortos korrigerar, stabiliserar eller stödjer vid olika felställningar eller funktionsnedsättningar. Den funktionsnedsättning man har bestämmer vilken slags ortos man kan vara hjälpt av. Många av ortoserna tillverkas efter individuell analys och måttagning. I vissa fall kan även hel-och halvfabrikat användas.
Ortoser kan delas in i olika grupper beroende på vilken kroppsdel som är drabbad. Exempel är fotortos, knäortos, handortos och korsett. Vid felställningar på grund av exempelvis reumatiska problem eller artros finns ortoser som korrigerar eller stödjer leden och som kan lindra smärta. Vid instabilitet i samband med exempelvis ledbandsskador kan du vara hjälpt av en stabiliserande ortos. Vid frakturer kan en ortos användas istället för gips. Vid delförlamning, vid exempelvis stroke, kan en ortos användas för att kompensera bortfall av muskelstyrka och på sätt sätt återupprätta funktion och stabilitet.
Hos oss hittar du ortoser som används för att hålla en kroppsdel stilla när en läkning ska påskyndas, ortoser som används i vila och de som ska användas när man är i rörelse. Vi erbjuder unika, skräddarsydda ortoser anpassade för all typ av daglig användning.
Läs om olika typer av ortoser
Axelortoser är bra hjälpmedel för korrigering, avlastning och smärtlindring. När du upplever smärta och besvär med att röra armen, på grund av exempelvis stroke eller skador i axel/skuldra, kan en axelortos vara ett bra hjälpmedel. Axelortoser kan ibland kallas axelstöd eller mitella.
En ortos för axel eller skuldra ger märkbar avlastning, lindrar smärta och kan leda till en förbättrad kroppshållning. En axelortos kan även ge stöd av arm och axel efter exempelvis trauma eller operation.
Med en ortos för din armbåge (armbågsstöd) lindras i allmänhet kan muskel- och skelettproblem från trauma eller sjukdom som exempelvis artrit. De kan också hjälpa personer som har drabbats av någon neurologisk nedsättning som stroke, ryggmärgsskada eller perifer neuropati. Armbågsortoserna är mekaniska eller elektromekaniska enheter som appliceras på armen för att återställa eller förbättra funktion eller strukturella egenskaper.
Skador i arm och armbåge är vanligt förekommande hos hantverkare, kontorsarbetare och utövare av sporter som tennis, golf och badminton. Orsaken är ofta en upprepad ensidig rörelse för handen och underarmen, vilket kan ge smärta på armbågens utsida och en kraftlöshet i handen.
Handortoser och handledsskydd kan effektivt stabilisera och avlasta handen och handleden och ge stöd efter skador eller operationer.
Händerna är människans mest frekvent och intensivt använda verktyg. Det är inte ovanligt att de ibland kan bli överansträngda eller att det påverkar oss om de får en begränsad rörlighet. Återkommande överbelastning av händerna kan resultera i mjukdelsskador, både akuta och kroniska, i handleds-, finger- och tumlederna. De vanligast förekommande besvären är karpaltunnelsyndrom och tumbasartros.
Vi erbjuder högkvalitativa benortoser för just ditt individuella behov. Ortoserna kan vara en tillfällig hjälp som hjälper till vid läkning efter skador på ligament, leder och ben. Vid permanenta skador hjälper ortoser att upprätthålla funktioner och minska eller förhindra smärta.
Benortoser hjälper till att stabilisera leder, styra ledrörelser och kompensera för svag eller överdriven muskelaktivitet. Målet är att effektivt stödja och samverka med behandlingen som ordinerats av din läkare.
Knäortoser kan både vara ett stöd för att avlasta vid en muskelskada eller operation, eller som ett hjälpmedel för att återfå funktion vid exempelvis artros. Knäbesvär och smärttillstånd i knäleden är något som drabbar många och kan leda till minskad fysisk aktivitet. Idrott utsätter dina knäleder för belastning. Snabba förflyttningar och tung belastning sliter på knäledens muskulatur och senor.
Fotortoser och fotledsstöd avlastar senor och leder i dina fötter. De främjar läkningen och ger ett bättre gångmönster. Fotbesvär är vanligt förekommande och en fotortos kan vara ett alternativ för dig om du har besvär med instabilitet, stukning eller ledbandskador. Vi har ett antal olika ortoser för fötter och fotleder.
En droppfotsskena är ett hjälpmedel som stöttar foten och förhindrar att den hänger ner. Skenan hjälper till att återställa en normal gång genom att ge stöd till foten och ankeln. Det finns olika typer av droppfotsskena tillgängliga, beroende på patientens specifika behov och orsaken till deras droppfot.
Tips och råd
Hos oss får du unika, skräddarsydda lösningar anpassade för all typ av daglig användning. Utifrån vår samlade kompetens, erfarenhet och tillgång till moderna tekniska verktyg kan vi alltid se till att hitta den optimala ortosen för dig.
- Individuella kliniska analyser
- Video- och 3D-utrustning
- Visuella gånganalyser
- Testortoser
- Gångträning
Våra legitimerade ortopedingenjörer gör en bedömning av din skada och ger en rekommendation. Därefter gör vi en utprovning av produkten och anpassar den efter dina behov. Du får lära dig hur man hanterar ortosen och ortopedingenjören håller sedan kontakt för uppföljning.
Vårt breda urval av produkter och lösningar fokuserar på att förebygga och lindra felpositioneringar eller permanenta skador och innefattar bland annat följande:
- Stöd och skydd för handled, armbåge, axel, nacke, rygg, knä, ankel
- Knä-ankel-fot-ortoser vid pareser - Är permanenta hjälpmedel för personer med fullständig eller partiell förlamning i ett eller två ben. Dessa ortoser specialtillverkas av våra ortosspecialister.
- Stödkorsetter – avlastar ryggen och stabiliserar ländryggen och bröstryggen. En stödkorsett kan både lindra smärta samtidigt som den aktiverar muskler och blodcirkulation.
- Bråckbandage – är ett hjälpmedel som ska hålla inne bråcket för att lindra obehag och smärta
- Bukbråckgördlar – används för att avlasta och stabilisera bukbråck som uppkommer på grund av svaghet i bukhinna Den vanligaste anledningen till bukbråck är komplikationer efter en operation. Gördlarna kan också med fördel användas av patienter som stöd och smärtlindring för att snabbare kunna mobiliseras efter operation.
- Barnortoser
Hållfastheten i skelett, senor och muskler påverkas positivt av rörelse och belastning, men samtidigt som vår kropp mår bra av fysisk aktivitet behöver den också återhämtning. Här följer några förslag på vad som är bra att tänka på för att undvika skador i samband med fysisk aktivitet:
- Mikropauser
du som har ett stillasittande eller monotont arbete, tänk på att ta små pauser och göra små gymnastiska rörelser ofta för att undvika överbelastningsproblem. - Uppvärmning före aktivitet
lågintensivt arbete som aktiverar stora muskelgrupper i syfte att förbereda kroppen för en aktivitet eller ansträngning med högre intensitet. - Aktiv dynamisk rörlighet
en form av rörlighetsträning som påverkar rörligheten och muskulaturen över flera leder. Används med fördel i slutet av din uppvärmning. Du bibehåller den ökade kroppstemperaturen och arbetar med övningar som påverkar koordination, balans ock kroppsmedvetenhet. - Nedvarvning efter aktivitet
lågintensivt arbete efter avslutad aktivitet för att "rensa bort" slaggprodukter t.ex. mjölksyra från muskulaturen. - Stretching
en enkel form av rörlighetsträning där syftet kan vara att bibehålla, återfå eller öka rörligheten i muskel och led. Rörligheten tas ut genom att muskelgruppen hålls kvar i ett utsträckt läge 20–30 sekunder. För att få en bra effekt av rörlighetsträningen kan du göra på följande sätt: A) Spänn muskeln i 5 sek. B) Slappna av i 2–3 sek. C) Stretcha muskeln i 20–30 sek. Upprepa häretfer gärna A-C, 2-3 gånger per muskelgrupp. - Återhämtning
för att få ut en bra effekt av aktivitet behövs också vila mellan passen för att kroppen ska tillgodogöra sig träningen på bästa sätt. - Kost och vätska
genom kosten får du bränsle och energi samt andra viktiga näringsämnen som proteiner som bygger upp muskulaturen. Tänk på att vätska är viktigt att tillföra kroppen kontinuerligt för att bibehålla prestationsförmågan under långa arbetsdagar, träningspass eller liknande.
Rätt ortoser ger dig:
- Stöd – stabiliserar och ger avlastning
- Värme – ökar blodcirkulationen
- Psykologisk effekt – ger trygghet
- Proprioception/ledsinne – ger påminnelse och ökar medvetenheten om den skadade kroppsdelen
- Kompression – minskar svullnad