Praktiska tips efter din benamputation

Här hittar du informationsfilmer som förbereder dig för din första tid som amputerad och inför din första protesprovning.

Efter en benamputation är det viktigt att så fort som möjligt komma igång med träning och rörelse. Använd tiden efter din amputation till att stärka musklerna och förbereda den kvarvarande stumpen för din protes. Innan du utför övningar som visas i filmerna nedan bör du kontakta din läkare, fysioterapeut eller annan sjukvårdspersonal, då de vet bäst hur din individuella hälsostatus ser ut.

Filmerna har svensk text.

Livet efter en amputation – hör Feridun berätta

Hur ser livet ut efter en amputation? Feridun berättar om sin amputation och hans liv med en protes. Vad är livskvalitet för honom, och vilka aktiviteter kan han utföra nu. Hans motto är "Det är inte alltid lätt, men alltid värt det".


Vård av sår och ärr

I den här korta videon förklarar vi hur en optimal ärrvård ser ut efter amputation, och hur du kan behålla ditt amputationsärr smidigt genom ärr-mobilisering. Om du gör övningarna regelbundet kommer ditt ärr att vänja vid beröring och kommer senare att bättre kunna bära din kroppsvikt i protesen.


Komressionsterapi efter amputation

Kompressions behandling förbereder din kvarvarande del av benet optimalt för protespassning efter amputation. Kompressionsterapi formar din resterande del av benet och minskar svullnaden efter amputationen. Det främjar också blodcirkulationen i din kvarvarande del av benet och minskar smärta.


Hur du tar på en kompressionsliner när du är amputerad

Efter amputationen behöver din kvarvarande del av benet vara förberett för din första protes, detta görs med hjälp av kompressionsterapi. I den här videon kommer fysioterapeuten Manali och användaren Swapnil att visa dig hur du sätter på en kompressionsliner korrekt och vad du bör tänka på medan du bär den.


Hur du rengör en liner

En amputation har en stor påverkan på ditt dagliga liv och vanor. Att rengöra din liner är nu en del i din dagliga rutin. Vi visar hur du steg för steg rengör din liner och förvarar den under natten.


Så tar du på en kompressionstrumpa

Se steg-för-steg instruktionen om hur man tar på sig en kompressions strumpa på rätt sätt. Fysioterapeut Manali och användaren Swapnil ger praktiska tips kring kompressionterapi med hjälp av en kompressions strumpa.


Om muskelkontrakturer efter din amputation

Ett viktigt mål för dig efter din amputation är att undvika muskelkontrakturer. Muskelkontrakturer definieras som en permanent förkortning av din muskulatur. Detta påverkar din rörelseförmåga och kan hindra dig från att uppnå ett fysiologiskt gångmönster.


Stretchövningar för att undvika muskelkontrakturer

Stretchövningar hjälper dig att undvika muskelkontrakturer efter en amputation eller för att motverka muskelkontrakturer som redan uppstått. Stretchövningar främjar rörligheten i din kvarvarande del av benet vilket är grundläggande för att uppnå ett naturlig gångmönster med din protes. I den här videon kommer vi visa övningar steg för steg.


Undvik muskelkontrakturer genom rörelse

Muskelkontrakturer kan ha en negativ effekt på ditt gångmönster med din protes. I denna video visar vi rörelseövningar för att förhindra muskelkontrakturer, som du kan utföra medan du fortfarande är på sjukhuset efter din amputation. För att uppnå ett normalt gångmönster med din protes är det till hjälp att behålla rörligheten hos din kvarvarande del av benet. Börja med rörelseövningarna så tidigt som möjligt efter amputationen, när du väl fått godkännande av din läkare


Att träna efter amputation – Feriduns berättar

Efter en amputation kanske du skulle vilja utbyta information med andra amputerade. Feridun delar med sig av sina erfarenheter efter sin lårbensamputation och förklarar hur viktigt det är med träning efter amputationen.


Muskelförstärkning efter en amputation

Efter din amputation är det viktigt att stärka dina muskler. I den här videon visar vi dig steg-för-steg-övningar för muskelförstärkning. Vanligtvis kan du börja träningen när du fortfarande är på sjukhuset efter benamputationen. På det sättet förbereder du din kvarvarande del av benets muskler optimalt för din protesutprovning.


Övningar efter en amputation

Kort efter din amputation finns det några övningar - så kallade mobiliseringsövningar - som du kan utföra för att upprätthålla rörligheten i dina leder. Detta inkluderar till exempel sittande utan ryggstöd. I den här videon visar fysioterapeut Christoph och Feridun, dig de övningarna och berättar vad du ska tänka på.


Hur du tar du på dig en lårbensprotes med stiftliner

Att leva med en lårbensprotes med 'Shuttle Lock System' kan vara utmanande. Oavsett så bör utmanningen inte ligga i att ta på och av protesen. Därför visar vi i denna video enkla steg hur man tar på och av sin lårbensprotes. Dessutom kommer användaren Derrick att ge dig tips om hur du enkelt klämmer fast din Pin-Liner i Shuttle-Lock-systemet på din hylsa.


Hur du tar på dig en underbensprotes med envägsventil och manschett

Med lite träning inser du snart att ta på och av en underbensprotes med envägventil och manschett är enkelt. Användaren Swapnil delar i den här videon med sig av sina tips om hur man enkelt tar på och av sin underbensprotes. Med dessa instruktioner och träning blir det snart en barnlek för dig med!


Hudvård efter din amputation

Precis som vilken del som helst av din kropp, måste din stump tvättas dagligen. Hur ser hudvård ut efter din amputation? Och vad ska du komma ihåg när du rengör din stump? Vi visar dig i den här videon.

Kontakta oss