Innan du får din protes

Proteser är tekniskt avancerade produkter som passar för all form av daglig användning. Den individuellt anpassad protesen som som du får bidrar till att du ska kunna fortsätta din vardagstillvaro och leva ett så normalt liv som möjligt. Din självständighet på arbetet, i vardagen och på fritiden är vår främsta prioritet.

Vad som är viktigt att tänka på är att det inte finns en protes som är bäst för alla. En protes som kan ge tillförlitlig säkerhet för en person skulle samtidigt kunna begränsa en annan persons rörlighet. Därför är de personliga mötena med vår kunniga personal på Aktiv Ortopedteknik oumbärliga.

Varje protes behovsanpassas

För att kunna välja ut den optimala protesen för just dig är viktigt att ta hänsyn till en rad aspekter, som exempelvis:

  • Din hälsa och fysiska kondition
  • Din stump och hur den ser ut
  • Dina personliga mål
  • Din bostadsmiljö, levnadsmiljö och arbetsmiljö

Utifrån alla dessa faktorer genomförs en individuell klinisk analys vid Aktiv Ortopedteknik, vilket i slutänden ger dig en optimal protes. Vi strävar efter att vara delaktiga i rehabiliteringsprocessen så tidigt som möjligt för att planera och gemensamt behovsanpassa en förstklassig protes. Genom ett nära samarbete med behandlande läkare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter kan vi arbeta utifrån en tydligt definierad vårdkedja som ger en jämn och hög kvalitet. Varje protes är anpassad efter dina individuella behov och krav. Hos Aktiv Ortopedteknik kan du förlita dig på professionellt stöd från ett kompetent rehabiliteringsteam.

Från testprotes till färdig protes

Innan din färdiga protes kan provas ut måste operationssåret läka ordentligt och förberedas för att du ska kunna bära en protes. På vårt ortopedtekniska center tar din ortopedingenjör eventuellt först fram en testprotes. Om det handlar om en uppföljningsutprovning kan din ortopedingenjör ta fram en ny kontrollhylsa om din nuvarande hylsa inte längre passar. Denna tillfälliga protes syftar till att ge dig optimal passform för din hylsa. Detta hjälper oss dessutom att hitta rätt inriktning, funktion och komfort för din nya knäled och fot.

Din ortopedingenjör kan fortfarande göra nödvändiga förändringar under den här perioden och din behandlande sjukgymnast kan redan nu börja träna med dig så att du i slutänden får den produkt som uppfyller dina behov och passar din livsstil. Din testprotes används också för att ge oss ytterligare information om dina fysiska behov och dina livsstilsbehov.

Vi guidar dig – från amputation till färdig protes

Arm- och handproteser är tekniskt avancerade produkter som passar för all form av daglig användning. Här får du mer information om olika typer av proteser, som myoelektriska och vajerstyrda proteser, och vi guidar dig som är amputerad i din resa som protesbärare.

Efter en benamputationen så påbörjas processen med att prova ut en benprotes som bäst fyller dina behov. Här förklarar vi benprotesens olika delar och guidar dig genom din resa som protesbärare.

Efter en benamputation är det viktigt att så fort som möjligt komma igång med träning och rörelse. Våra informationsfilmer ger dig som är amputerad värdefulla tips och råd – som förbereder dig för din första tid som amputerad och inför din första protesprovning. Filmerna är på engelska.

Precis som vilken del som helst av din kropp, måste din stump tvättas dagligen. Hur ser hudvård ut efter din amputation? Och vad ska du komma ihåg när du rengör din stump? Vi visar dig i den här videon.

Vår träningsapp för amputerade innehåller ett antal enkla övningar för dig som är ben- eller armamputerad. Övningarna är utvecklade av erfarna fysioterapeuter på Ottobock – en av världens ledande protestillverkare.

Nedladdningsbart material om proteser

På vår ladda-ned-sida finns information om underbensproteser, lårbensproteser, överarmsproteser och underarmsproteser.

» Guider och informationl

Kontakta oss om du vill veta mer om hur det går till att välja protes eller om du har andra frågor.

Kontakta oss