Droppfot är ett medicinskt tillstånd där en person har svårigheter att lyfta framsidan av foten, vilket kan leda till att foten släpar på marken när man går. Detta kan orsaka ojämn gång och öka risken för fall. En droppfotsskena är ett hjälpmedel som används för att stödja foten och förhindra att den hänger ner. Skenan hjälper till att återställa en normal gång genom att ge stöd till foten och ankeln.

Vad är en droppfotsskena?

En droppfotsskena är oftast tillverkad av plast, metall eller en kombination av båda. Den är designad för att passa runt foten och ankeln och ge stöd. Skenan hjälper till att hålla foten i en neutral position, vilket förhindrar att den hänger ner och släpar på marken. Det finns olika typer av droppfotsskena tillgängliga, beroende på patientens specifika behov och orsaken till deras droppfot.

Fördelar med en skena för droppfot

 • Förbättrar gången och minskar risken för fall
 • Ger stöd och stabilitet till foten
 • Kan hjälpa till att förhindra ytterligare skador eller komplikationer

Användning och underhåll

För bästa resultat och avlastning av droppfot med skena är det viktigt att både använda och ta hand om den på bästa sätt.

 • Torra och rena fötter
  För att minska risken för irritation på huden, se till att foten och ankeln är rena och torra innan du sätter på dig skenan. Den som har känslig hud kan använda en tunn strumpa under skenan för att minska friktionen.
 • Skenans passform
  En droppfotsskena bör sitta bekvämt runt foten och ankeln. Den ska inte orsaka något obehag eller tryckpunkter – justera eventuella remmar eller fästen för att säkerställa en bekväm och stadig passform.
 • Öva på att gå med skenan
  För den som inte har gått med en skena för droppfot tidigare kan det kännas ovant, och det är därför bra att ta det lugnt och börja med kortare promenader inomhus. Det ger en möjlighet att både vänja sig vid känslan och att justera gångstil vid behov.
 • Lyssna på kroppen
  Om skenan orsakar smärta, obehag eller skavsår kan det behövas vissa justeringar eller en annan modell. Kontakta något av våra ortopedtekniska kliniker för att hitta en droppfotsskena som passar dina behov.
 • Underhåll
  Håll skenan ren mellan användningarna för att undvika att huden irriteras av smuts och svett. Förvara den torrt när den inte används och var uppmärksam på slitage såsom sprickor, trasiga remmar och lösa fästen.

Andra hjälpmedel

Utöver droppfotsskena kan inlägg och skor för droppfot vara bra alternativa eller kompletterande behandlingsmetoder.

Kontakta oss