Droppfot är ett tillstånd som gör att en person får svårighet att lyfta framsidan av foten, vilket kan leda till att foten släpar på marken när man går. Skor för droppfot är ett bra hjälpmedel som både kan förbättra gången och komforten för personer med droppfot.

Om skor vid droppfot

Skor vid droppfot har flera utmärkande egenskaper som gör att de både avlastar, stärker och stabiliserar.

Stödjande sulor

En robust och stödjande sula är avgörande. Den hjälper till att stabilisera foten, absorbera stötar och ge en jämn viktöverföring när man går. EVA (etylvinylacetat) är ett populärt material som ofta används i sulor för dess lätta och stötdämpande egenskaper.

Breda tår

En bred tåbox ger foten tillräckligt med utrymme att röra sig utan att klämma åt tårna.

Höga ankelskaft

Skor med ett högt ankelskaft, såsom höga sneakers eller kängor, kan ge extra stöd och stabilitet. Detta hjälper till att hålla ankeln i rätt position och förhindrar onödig vridning, vilket kan vara särskilt viktigt för en person med droppfot.

Justerbara remmar

Skor med justerbara remmar eller snören ger användaren möjlighet att anpassa passformen efter deras specifika behov. Detta är särskilt viktigt om man bär en skena, eftersom skon kan behöva justeras för att rymma den.

Halkfria sulor

Eftersom droppfot kan påverka gångens kvalitet, är det viktigt med skor som har halkfria sulor. Detta minskar risken för olyckor, särskilt på hala ytor.

Tips när du ska välja skor

Prova skor vid droppfot med skenan

Om du använder en droppfotsskena, är det viktigt att ta med den när du provar skor. Detta säkerställer att skon kan rymma skenan bekvämt och att du får korrekt passform. H3. Ta hjälp av en specialist För att hitta bra skor för droppfot kan du ta hjälp av specialister. På våra ortopedtekniska kliniker finns ortopedtekniker som kan ge dig rekommendationer baserade på ditt specifika tillstånd och behov.

Prioritera komfort

Även om det kan kännas lockande att välja skor främst efter utseende, är komfort och stöd två faktorer som alltid bör prioriteras. En sko som inte stöder foten kan stjälpa istället för att hjälpa.

Investera i din hälsa

Det är värt att investera i ett par kvalitetsskor, inte minst för personer med droppfot. Skor med anpassningar för just droppfot är ovärderligt för din hälsa. Skor av bra kvalitet är ofta dyrare, men är ofta mer hållbara, bekväma och ger ett bättre stöd.

Fler hjälpmedel

Utöver skor vid droppfot finns det även skoinlägg vid droppfot eller en så kallad droppfotsskena som kan användas för att behandla droppfot. Välkommen in till någon av våra ortopedtekniska kliniker så hjälper vi dig att hitta rätt hjälpmedel för dig!

Kontakta oss