Protes

Att leva med en förlorad kroppsdel har stor inverkan på vardagen. Du kommer att stöta på många utmaningar, både i ditt arbete, hemma, på fritiden och vid sociala aktiviteter.

Vi finns här för att stödja dig genom vardagens utmaningar och för att hjälpa dig att uppnå största möjliga rörlighet och självständighet.

Vi vägleder dig – från amputation till ett liv med protes

Proteser är tekniskt avancerade produkter som passar för all form av daglig användning. Med en individuellt anpassad protes kommer du att kunna fortsätta med din vardagstillvaro och ha ett normalt liv - din självständighet på arbetet, i vardagen och fritiden är främsta prioritet.

Vad som är viktigt att tänka på är att det inte finns en enda protes som är bäst för alla. En protes som kan ge tillförlitlig säkerhet för en person skulle samtidigt kunna begränsa en annan persons rörlighet. Därför är de personliga mötena med vår kunniga personal oumbärliga. För att välja ut den optimala protesen för just dig är det viktigt att ta hänsyn till en rad aspekter, som din hälsa och fysiska kondition, din stump och hur den ser ut, dina personliga mål samt din bostadsmiljö, levnadsmiljö och arbetsmiljö. Utifrån alla dessa faktorer genomförs en individuell klinisk analys vid Aktiv Ortopedteknik, vilket i slutänden ger dig en optimal protes. Vi strävar efter att vara delaktiga i rehabiliteringsprocessen så tidigt som möjligt för att planera och gemensamt behovsanpassa en förstklassig protes.

Innan du får din protes måste ditt operationssår läka ordentligt och förberedas för att du ska kunna bära en protes. För att sedan kunna välja ut den optimala protesen är viktigt att ta hänsyn till en rad aspekter, som din hälsa, din stump, dina personliga mål och din miljö. Varje protes behovsanpassas och våra experter finns med dig hela vägen. 

Arm- och handproteser är tekniskt avancerade produkter som passar för all form av daglig användning. Här får du mer information om olika typer av proteser, som myoelektriska och vajerstyrda proteser, och vi guidar dig som är amputerad i din resa som protesbärare.

Efter en benamputationen så påbörjas processen med att prova ut en benprotes som bäst fyller dina behov. Här förklarar vi benprotesens olika delar och guidar dig genom din resa som protesbärare.

Efter en benamputation är det viktigt att så fort som möjligt komma igång med träning och rörelse. Våra informationsfilmer ger dig som är amputerad värdefulla tips och råd – som förbereder dig för din första tid som amputerad och inför din första protesprovning. Filmerna är på engelska.

Vår träningsapp för amputerade innehåller ett antal enkla övningar för dig som är ben- eller armamputerad. Övningarna är utvecklade av erfarna fysioterapeuter på Ottobock – en av världens ledande protestillverkare.

Genom ett nära samarbete med behandlande läkare och sjukgymnaster kan vi arbeta utifrån en tydligt definierad vårdkedja som ger en jämn och hög kvalitet. Varje protes är anpassad efter dina individuella behov och krav. Hos oss kan du förlita dig på professionellt stöd från ett erfaret rehabiliteringsteam och på våra högkvalitativa tjänster.

Kontakta oss