Har du smal, bred eller normal form på foten? Alla fötter är unika och ofta är inte höger och vänster fot identiska. Därför händer det ofta att den ena skon känns perfekt, och den andra inte känns lika bekväm. Vi hjälper dig till rätt val.

Det finns skor för alla fötter

Det finns många saker att ta hänsyn till vid val av sko för din fot. För det första skall man titta på om om foten är bred eller smal, sedan måste man ta hänsyn till om foten har ett högt eller lågt fotvalv. Man ska även ta hänsyn till om din fot pronerar eller supinerar. Det finns även skor speciellt för den som pronerar/supinerar, med det är endast på löpsortimentet som detta kan erbjudas. Skons sula är då i lite hårdare material på insidan för den som pronerar eller hårdare på utsidan för den som supinerar. Skon får inte pressa samman framfoten så du får svårt att få plats för tårna.

Innan du köper en sko bör du känna ordentligt på den samt kontrollera att du kan ta ut innersulan för att få plats med en eventuell fotbädd/inlägg. Böj, vrid och tänj. En bra sko skall vara stabil och vridstyv. Ska du använda skon till finare tillfällen kan du göra undantag. En lite nättare sko är svår att få riktigt ”fotriktig”. Du kan då göra avvägning på utseendet kontra komforten de timmar det rör sig om.

Tips för dig som väljer butiksskor, så kallade konfektionsskor

Rätt bredd: Skon måste tillåta foten att vidgas ca 0.5 – 1 cm under belastning.

Vridstyvhet: Krävs bland annat för att inte foten ska överansträngas.

Rätt längd: Skon måste tillåta foten att förlängas ca 1-1,5 cm under belastning

Bakkappa och klack: Bakkappan bör vara stadig och klacken vara fasad bakåt eller på annat sätt anpassas för att låta foten "rulla" i nerslaget.

Böjas rätt: Krävs bland annat för att inte foten ska överansträngas

Innersula: Innersulan ska vara kraftig och kunna tas bort. Om den slits eller inte passar din fot skall den bytas ut.

Kontakta oss