Supination är en naturlig rörelse och blir skadlig när den förekommer under en längre tid eller när utåtroteringen inte kan kontrolleras av foten. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä samt högre upp i kroppen och kan leda till ryggbesvär eller nackbesvär. Med hjälp av supination-skor går det att förebygga problemen och lindra besvären.

Skor för supination

Skor för supination är speciellt utformade för att ge stöd och komfort för personer som tenderar att supinera, det vill säga när foten rullar utåt under gång- och löpcykeln. Överdriven supination kan leda till olika fotproblem och skador, därför är skor för pronation utformade för att hjälpa till att balansera foten och fördela belastningen mer jämnt.

Så funkar supination-skor

Supination-skor fokuserar på att ge tillräckligt med stöd och dämpning för att kompensera för den minskade naturliga stötdämpningen som uppstår vid supination. Till skillnad från skor för pronation, behöver skor för supination vara mer flexibla för att underlätta en mer naturlig fotrörelse. Viktiga egenskaper inkluderar flexibel mellansula, god dämpning, neutralt stöd, lättviktiga material och en bred tåbox. Detta kan bidra till att minska risken för skador och öka komforten under fysisk aktivitet.

Genom dessa designelement hjälper supination-skor till att fördela belastningen mer jämnt över foten, minska stressen på fotens yttre delar och uppmuntra en mer balanserad gång- eller löpstil.

  • Flexibel mellansula
  • Bra stötdämpning
  • Neutralt stöd över hela foten
  • Lätt material
  • Bredare tåbox

Promenader

För promenader är det viktigt att supination-skor erbjuder en bra kombination av komfort och stöd. När man promenerar, träffar hälen marken först, och en god hälkudde är viktig för att absorbera stötar. Skorna bör också ha en flexibel framfot för att underlätta en smidig övergång från häl till tå. För personer som supinerar är det särskilt viktigt att skorna inte har överdrivet stöd på insidan, då detta kan förvärra supinationen. Skor för supination bör även ha en slitstark yttersula för att hantera olika typer av underlag.

Löpning

När det gäller löparskor för supination, är dämpning och flexibilitet nyckelfaktorer. Löpare med supination behöver skor som kan hantera den ökade påfrestningen som uppstår vid landning, särskilt på fotens yttre delar. En effektiv stötdämpning är avgörande för att minska risken för skador som stressfrakturer och tendinit. Dessutom bör löparskor för supination vara utrustade med en flexibel och stödjande mellansula som ger en bekväm och responsiv känsla under hela löpsteget.

Hitta och använd lämpliga skor för supination

För att hitta bra och lämpliga skor för supination, rekommenderas ett besök hos en specialist. På Aktiv Ortopedteknik tar vi emot dig på något av våra center eller butiker. Där kan du få en professionell analys av din gångstil och fotstruktur.

Ta dig tid att prova olika par skor för supination för att hitta de som erbjuder den perfekta balansen mellan flexibilitet, dämpning och komfort – det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Rätt skor för supination bör ge adekvat stöd utan att vara för restriktiva, och de bör hjälpa till att fördela belastningen jämnt över foten för att undvika onödig stress på fotens yttre kant.

Inlägg – ett alternativ till skor

För personer som upplever supination, kan specialdesignade inlägg för supination vara ett effektivt alternativ eller komplement till skor. Inlägg kan hjälpa till att korrigera fotens position, erbjuda ytterligare stöd och förbättra den övergripande komforten.

Dessa speciellt utformade inlägg arbetar för att balansera foten och mildra de negativa effekterna av att foten rullar utåt. De kan vara tillverkade av olika material och erbjuder olika grad av stöd och dämpning. Vi har ett brett sortiment av hälkuddar och skor för supination. Kontakta ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center eller butik så hjälper vår kvalificerade personal att hitta rätt hjälpmedel till dig.

Kontakta oss