Pronation är en naturlig rörelse i foten som hjälper till att absorbera stötarna när vi går eller springer. För vissa personer kan överpronation vara ett problem som behöver åtgärdas med rätt typ av skor. Pronation-skor är designade för att korrigera detta och garantera en bekväm och skadefri rörelse. På Aktiv Ortopedteknik har vi både erfarenheten och kompetensen för att hjälpa dig hitta pronation-skor som hjälper dig att lindra besvären som pronation kan orsaka.

Skor för pronation

Skor för pronation är särskilt utformade för att stödja fötternas naturliga rörelse och kompensera för över- eller underpronation. De erbjuder rätt mängd stabilitet och stöd som behövs för att hålla fötterna i en neutral position genom varje steg, oavsett om du går eller springer.

Så funkar pronation-skor

Pronation-skor är utformade för att hjälpa personer som har problem med överpronation eller underpronation. Pronation-skor hjälper till att korrigera fotens naturliga rullning genom att ge extra stöd där det behövs, oftast i mellansulan och runt hälen, för att hålla foten i en mer neutral position genom varje steg. Detta kan hjälpa till att förhindra smärta och skador samt göra det bekvämare att gå eller springa. Genom att bära pronation-skor kan du alltså få rätt stöd som hjälper till att rätta till ditt steg och göra din löpning eller gång mer bekväm och effektiv.

Löpning

Under löpning, kan överpronation eller underpronation leda till en felaktig fotposition som i sin tur kan orsaka knä- eller höftsmärta. Löparskor för överpronation erbjuder extra stöd och dämpning som hjälper till att behålla en korrekt fotposition, vilket minskar risken för skador och förbättrar löparens prestanda.

Promenad

Även under promenader kan pronation påverka komfort och stabilitet. Promenadskor mot pronation erbjuder en stabil och stödjande plattform som hjälper till att rätta till fotens position och fördela trycket jämnt över foten, vilket bidrar till en bekvämare och säkrare gång.

Hitta och använd stabila skor mot pronation

För att hitta stabila skor mot pronation som är anpassade efter dina fötter, är du välkommen till ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik-center för att få en professionell analys av din gång och fotstruktur. Det finns olika märken och modeller av pronation-skor på marknaden, så det kan vara värt att prova olika par tills du hittar det som känns och funkar bäst för dig. Det är viktigt att skorna erbjuder rätt balans mellan stöd, stabilitet och komfort för att säkerställa en optimal fotposition och minskad risk för skador.

Alternativ till skor

För många är skor mot pronation det bästa alternativet, men det finns också andra hjälpmedel att överväga. Skoinlägg eller sulor för pronation är exempel på detta. De är utformade för att ge extra stöd och stabilitet i skorna du redan har och hjälper till att korrigera fotens position när du går eller springer. De kan skräddarsys efter dina individuella behov och kan vara ett bra alternativ för dem som söker en flexibel och behandling av pronation. Det kan vara särskilt användbart för personer som redan har bekväma skor som de tycker om, men som behöver lite extra stöd för att korrigera sin pronation.

Kontakta oss