Hälsporre är en vanlig fotrelaterad åkomma som orsakar smärta och obehag i hälen. För att lindra smärtan och underlätta läkningsprocessen ska man välja bra skor. Hälsporre-skor är särskilt utformade för att erbjuda komfort och stöd för dig som lider av besvären som detta orsakar.

Bra skor för hälsporre

Du kan förebygga problemen med fotriktiga och bra skor mot hälsporre. Välj skor med mycket svikt och mjuk klack som är uppbyggd i fotvalvet. Med en inbyggd hälkudde i skon får du bästa effekt.

Aktiv Ortopedteknik individanpassar skor för hälsporre samt andra produkter. Behöver du specialanpassade skor kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center.

Välj skor med dessa egenskaper

 • Stötdämpning
  En av de viktigaste egenskaperna hos skor för hälsporre är bra stötdämpning, särskilt i häldelen. Detta minskar belastningen och stötar mot hälen under gång och stående.
 • Bra bågstöd
  Skor med bra bågstöd hjälper till att fördela kroppsvikten jämnare över foten, vilket hjälper till att minska smärtan och trycket på hälen.
 • Mjuk, men stödjande hälkappa
  En mjuk, men ändå stödjande, hälkappa kan minska belastningen på det inflammerade området och hjälpa till att hålla foten stabil.
 • Rymlig tåbox
  En rymlig tåbox hjälper till att minska trycket på tårna och framfoten, vilket är viktigt för att upprätthålla en bekväm passform och undvika ytterligare smärta.
 • Flexibel sula
  En flexibel sula underlättar en naturlig rörelse när du går. Det skapar bättre komfort och förebygger ytterligare skador.

Andra hjälpmedel mot hälsporre än skor

Förutom att välja bra hälsporre-skor, finns det ytterligare hjälpmedel som kan bidra till att lindra smärtan och hjälpa till i återhämtningen. De kan användas enskilt eller i kombination med specialanpassade skor för att ge optimalt stöd och komfort.

Fotbäddar och inlägg

Fotbäddar och särskilt anpassade hälsporre-inlägg hjälper till att lindra symtomen. Ortopediska inlägg som är anpassade efter formen på just din fot kan ge bättre stöd för fotens båge och därmed minska belastningen på hälen. De hjälper till att korrigera felställningar i foten, som överdriven pronation, vilket kan vara en bidragande faktor till hälsporre. Fotbäddar finns i olika material och tjocklekar för att passa olika typer av skor och behov.

Urgröpning

En urgröpning i skons hälparti kan vara ett effektivt hjälpmedel för att minska smärtan från hälsporre. Urgröpningen skapar ett mjukare område för hälen att vila på, vilket minskar trycket direkt på det smärtsamma området. Det kan vara särskilt användbart för personer som tillbringar mycket tid på fötterna eller för de som upplever akut smärta från hälsporre.

Hälkil

En hälkil är vanligtvis gjord av silikon eller annat stötdämpande material, och placeras i skons hälområde. Kilen höjer upp hälen i jämförelse med framfoten och kan användas som tillfällig avlastning.

Kontakta oss