Hälsporre är kort förklarat resultatet av en långvarig överbelastning av de stora senorna under fotsulan.

Denna överbelastning ger upphov till smärtor i hälen, stelhet i foten och kan i vissa fall generera en taggutväxt på hälen.

Orsaker och symtom vid hälsporre

Vanligtvis är smärtan mest påtaglig i hälen under de första stegen på morgonen. Smärttillståndet kan även triggas igång av någon typ av överbelastning, men kan minska i takt med att man blir varm och har rört på sig ett tag. Problem i hälarna kan komma och gå, men vid en konstaterad hälsporre så är det ett permanent tillstånd som kan vara svårt att bli av med om inte insatser görs.

Vanliga orsaker till hälsporre är:

  • Ökad träningsdos – ökad aktivitet
  • Stående arbete på hårda golv
  • Fotvalvens uppbyggnad med låga/höga fotvalv kan öka belastningen på senan som utvecklas till en hälsporre
  • Övervikt – snabb ökning i vikt
  • Dåliga fettkuddar i hälarna – uttrampade fettkuddar ger minskad stötdämpning och risk för hälproblem
  • Dåliga skor utan stötdämpning
  • Pronation eller supination kan i längden påverka en hälsporre negativt

Orsaken bakom problemen bör undersökas av specialister som ger förslag på åtgärder. Hälsporren uppstår i och med att kroppen i ett försök att reparera upprepade småskador i senfästet, börjar lagra kalk vid senans fäste i hälbenet. Resultatet av kalkansamlingen blir ett kalkhorn som är själva sporren. Sporren och smärtan den genererar kan ha varierande omfång. Hälsporre är en av de absolut vanligaste diagnoserna som primärvården ställer vid hälsmärta. Oftast är det inte så transparent utan i realiteten är det endast ca tio procent som har en konstaterad sporre. Finns det ingen hälsporre bör patienten även undersökas för plantar fasciit, vilket är en inflammation i plantar senan.

Behandling och skor för hälsporre

Vid problem med hälsporre kan individuella fotbäddar/skoinlägg tas fram för avlastning och i vissa fall en "urgröpning" för sporren. Fotbäddarna minskar belastningen och fördelar trycket på hälen samtidigt som de tar hand om de bakomliggande orsakerna till sporren. Som tillfälligt hjälpmedel kan även en hälkil används som avlastning.

Bra och fotriktiga skor kan förebygga hälsporre. Välj skor med mycket svikt och mjuk klack som är uppbyggd i fotvalvet. För att få bästa effekt så är det bra om en hälkudde är inbyggd i skon.

Aktiv Ortopedteknik individanpassar skor och andra produkter vid hälsporre. Behöver du specialanpassade skor kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center.

Kontakta oss