Pronation i foten

De flesta av oss pronerar, vilket innebär att vi sätter i foten med utsidan av hälen, och skjuter ifrån med en inåtvinkling av foten. Graden av pronation kan variera, från lättare pronation till överpronation. När pronationen är kraftig ger det enorma belastningar på din fots leder och mjukdelar.

Vad är pronation?

Pronation i foten avser den naturliga rörelsen som foten genomgår när den absorberar stötar under gång och löpning. En pronerad fot är en kombination av eversion (vridning av fotens yttre del utåt) och abduktion (rörelse av foten bort från kroppens mittlinje). Detta innebär att när foten landar på marken, kommer fotens inre del att sänkas och röra sig inåt, vilket hjälper till att absorbera stötar och anpassa sig till underlaget.

Denna rörelse är normal och nödvändig för att dämpa stötar och stödja kroppens vikt under gång och löpning. Dock kan överdriven pronation i foten leda till olika fotproblem och smärtor i fot, underben, knä eller höft. Pronation kan också leda till rygg- eller nackbesvär. Det är därför viktigt att ha rätt skor och eventuellt inlägg om man har problem med överdriven pronation.

Pronation symptom

Misstänker du att du har pronation i foten? Symptom kan visa sig på olika sätt. Här är några tecken på att du kan ha en pronerad fot:

 • Innersulan på skorna slits ut snabbt
  Om du märker att innersidan av dina skor slits ut snabbare än andra delar, kan det vara ett tecken på överdriven pronation.
 • Plattfot
  Foten har en naturlig båge, men hos personer med överdriven pronation kan denna båge vara nästan obefintlig när de står upp.
 • Smärta i foten
  Överdriven pronation kan leda till smärta i fotvalv, häl eller framfot.
 • Knäsmärta
  Eftersom fotens position påverkar hela benets belastning, kan överdriven pronation också leda till smärta i knäet.
 • Hälseneinflammation
  Pronation kan sätta extra stress på hälsenan, vilket kan leda till inflammation.
 • Skåra på huden
  En skåra eller linje kan synas på huden på insidan av foten, vilket indikerar att foten rullar inåt.
 • Ojämn gång
  Om du märker att din gång känns ojämn eller om någon påpekar att du "rullar" dina fötter när du går, kan det vara ett tecken på överdriven pronation.

Behandling pronation

Behandling av pronation sker mest effektivt genom korrigering med individanpassade fotbäddar som tas fram genom en skanning eller gipsavgjutning av dina fötter. De personliga fotbäddarna stöttar upp foten till acceptabelt rörelsemönster och minskar därmed fotens pronation. Fotbäddarna kan placeras i egna eller anpassade skor för att maximera stödet. Även ortopediska skor kan minska problemen.

Inlägg

Med skoinlägg för pronation går det att stödja och korrigera fotens position. Ett av de primära syftena med inlägg är att ge stöd till fotvalvet samt att hjälpa till att rikta foten så att den landar mer jämnt vid gång och löpning. Genom att också verka stötdämpande minskar de belastningen på foten och andra leder såsom knäet och höften.

Skor

Ortopediska skor för pronation är särskilt utformade för att stödja och korrigera fotens struktur och funktion. Skorna ger stöttning till fotvalvet och har en djupare och mer stabil hälkopp som hjälper till att stabilisera hälen och förhindra överdriven inåtrullning av foten. Det finns möjlighet att utforma och anpassa skor efter dina fötter och grav av pronation.

Kontakta ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik-center så hjälper vi dig med rätt skor och inlägg.

Kontakta oss