Deformiteter på stortån omskrivs ofta som Hallux valgus. Hallux valgus är den vanligaste fotdeformiteten, och syns främst hos kvinnor. I många fall har det främre fotvalvet sjunkit ner/ihop, vilket ger upphov till tryck vid stortåleden, som i samband med exempelvis pronation kan bidra till tillståndet. Orsaken kan till viss del även anses vara ärftligt.

Orsak till Hallux valgus

Det är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och pekar inåt emot de andra tårna. Oftast så växer det ut en knöl på insidan av stortån, samt att tåleden trycks ut. Problemet kan även förekomma utan att stortåleden blivit sned. Vissa personer känner smärta och irritation på leden utan att någon knöl syns då andra klarar sig från smärta trots att knölen är väldigt utvecklad.

Vanliga problem är att området kring stortåleden blir rött och irriterat vilket många gånger innebär även tryckkänslighet. Skovalet är därför av stor betydelse för utvecklingen av knölen. Problemet kan variera från fot till fot. Dock är det ovanligt med hallux valgus på endast en fot.

Behandling av Hallux valgus

Hallux valgus är ett tillstånd som går att lindra ju tidigare man sätter in åtgärder. Vanligtvis börjar det med ömhet och irritation kring stortåleden, och för behandling vid ett tidigt stadie rekommenderas individanpassade Hallux valgus inlägg för stöd vid främre fotvalvet och avlastning av en eventuell knöl.

Hallux valgus-sulor kan stoppa utvecklingen och minska besvären avsevärt i och med att belastningsmönstret förändras. Dessa kan även användas proaktivt för att undvika problem. Andra hjälpmedel för hallux valgus är ett inlägg som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån ett sådant inlägg kallas pelott, man kan även använda tryckavlastande ringar som man lägger över ömma förhårdnader. För att återställa stortån till sin naturliga position kan man använda en skena. Specialgjorda bandage kan på ett skonsamt sätt återställa snedställning. Ju tidigare åtgärder sätts in desto större är chansen att undvika komplikationer i framtiden.

Aktiv Ortopedteknik erbjuder individanpassade Hallux valugs inlägg och andra produkter för att behandla eller förebygga Hallux valgus. Kontakta ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center och boka en tid för att få hjälp med att hitta rätt hjälpmedel anpassat till dig.

Kontakta oss