Hallux valgus-skor är designade med fokus på att ge personer med denna deformitet på stortån tillräckligt utrymme. Samtidigt erbjuder de stöd och komfort för hela foten. Skorna kännetecknas ofta av en bredare framfot, mjuka material och en stabil konstruktion som minskar trycket på tåleden.

Skor för Hallux valgus

Skor för hallux valgus ska passa bra och kännas bekväma. För somliga är det en stor utmaning. Skorna bör ha tillräckligt med utrymme i tåboxen för att undvika tryck på stortån samt ha en fast och stödjande hälkappa som hjälper till att hålla foten i rätt position. Bra skor för hallux valgus har också flexibel framfot, som kan hjälpa till att minska belastningen under gång, och mjukt läder eller andra stretchmaterial som formar sig efter fotens konturer och minskar risken för skav och tryckpunkter.

Lindra besvären med bra skor

Att lindra besvären som kommer med hallux valgus är inte bara en fråga om medicinsk behandling – att välja bra skor för hallux valgus kan minska smärta, förebygga fortsatt förvärring av tillståndet och till och med förbättra fotens funktion. Problemet kan variera från fot till fot. Dock är det ovanligt med Hallux valgus på endast en fot. Hallux valgus är ett tillstånd som går att lindra ju tidigare man sätter in åtgärder – ju tidigare åtgärder sätts in desto större är chansen att undvika komplikationer i framtiden.

Bra skor för hallux valgus är ofta skor med:

  • Bred tåbox
  • God stötdämpning
  • Stabilt stöd för fotvalvet
  • Justerbara remmar eller snörning för anpassad passform
  • Stabil sula som minskar att tåleden böjer sig

Promenader

Skor avsedda för promenader bör prioritera komfort och stöd. En bred och djup tåbox minskar trycket på stortån, medan en stabil hälkappa hjälper till att hålla foten i rätt position. Det är också viktigt att skon har god dämpning för att absorbera stötar och minska belastningen på fötterna. Många promenadskor har också en rullande sula som underlättar en naturlig gångcykel, vilket är särskilt fördelaktigt för personer med hallux valgus. Som med alla ortopediska skor, kan det vara en god idé att prova flera olika modeller för att hitta den som passar bäst.

Löpning

För personer med hallux valgus som älskar löpning, är valet av löparskor ännu viktigare. Utöver funktionerna ovan bör de ha extra bra stötdämpning samt en flexibel, men ändå stabil, sula som tillåter en naturlig fotrörelse som också ger nödvändigt stöd. Det är också bra om skorna har hål för ventilation som håller fötterna svala och torra för att minska risken för irritation och blåsor.

Hitta bra skor vid hallux valgus

Att hitta bra skor vid hallux valgus är avgörande för både komfort och fotens hälsa – det är oerhört viktigt med rätt typ av sko för att undvika att irritera och minska belastningen på stortåleden. Eventuellt kan en utlästning av skorna över stortåleden vara nödvändigt. På Aktiv Ortopedteknik hjälper vi dig att hitta rätt. Du är välkommen till någon av våra butiker eller center där vi ser till att du får skor som lindrar dina besvär.

Alternativ till skor

För de som har svårt att hitta skor som passar bra eller behöver extra stöd, kan skoinlägg för hallux valgus vara ett värdefullt alternativ. Dessa är specialutformade för att ge stöd där det behövs mest, särskilt runt tåleden och fotvalvet. De kan hjälpa till att korrigera felaktig fotställning, minska trycket på stortån och därmed lindra smärtan. Inläggen finns i olika material och tjocklekar för att passa olika typer av skor och individuella behov.

Kontakta oss