En trycksmärta på lilltån, oftast lokaliserad vid basen för lilltån, kan vara symtom för skräddarknuta.

Det ter sig som en tydlig utbuktning av lilltåleden basen av tån. Det är även vanligt att lilltån vinklas inåt i en varusställning. Absolut vanligast är problemet i samband med hallux valgus, men kan även förekomma självständigt.

Symtom vid skräddarknuta

Skräddarknuta visar sig i form av en knöl med smärta på basen av lilltån som oftast uppkommer i samband med användande av skor. Lilltåleden buktar ut ungefär där lilltån börjar och kan även börja vrida sig inåt. Smärtan är inte sammanhörande med storlek på knöl eller vridning av tån. Skräddarknuta kan börja som en öm och irriterad punkt. Det är även vanligt att det bildas förhårdnader på utsidan av lilltån och även under leden då trycket ökar. Det ökade trycket leder ofta till mer smärta och större problem. Orsaken kan vara svår att hitta, där tryck från skor samt ärftlighet anses vara de mest vanliga. Nedsjunkna fotvalv, ofta i kombination med hallux valgus, är även en vanlig orsak.

Behandling av skräddarknuta

Personer med skräddarknuta bör genomföra en analys av fot och steg för att utlästa vilka åtgärder som behövs för att minska trycket och förändra belastningsproblematiken. Samtidigt tillverkas ofta ett individuellt anpassat inlägg för skräddarknuta. Inlägget anpassas för att avlasta smärtande områden samt hantera eventuell felbelastning. Trycket på området kan tas bort helt med en sko som stabiliserar och avlastar på rätt sätt.

Vår kvalificerade personal på Aktiv Ortopedteknik hjälper dig med individuellt anpassade skor och inlägg vid skräddarknuta. Behöver du specialanpassade skor kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center.

Kontakta oss