De flesta patienter med reumatism, reumatoid artrit, har sjukdomen i händernas och fötternas olika leder.

Reumatismen förstör ledkapslar och ledband och i regel uppstår deformiteter så som valgusställning i fotleden, lateral deviation av framfoten, hallux valgus eller hammartå.

Symtom vid reumatism

Ömmande och svullna leder är typiska tecken på reumatism. Foten är ett av de områden som drabbas i början av sjukdomsförloppet, och stortåns huvudled i synnerhet (hallux valgus). Det är viktigt med en tidig upptäckt för att kunna bevara fotens uppbyggnad och funktionalitet.

Behandling

Individanpassade skor och inlägg anpassade för dig med reumatiska besvär ger avlastning av ömma punkter. Mjuka inlägg kan ge en stötdämpning som lättar på smärtan samt ytterligare förbättrar fotstatusen. Det är viktigt att komma igång med en förebyggande fotvård och användandet av fotriktiga skor så tidigt som möjligt för att undvika andra förslitningsskador. Tillsammans med de inflammatoriska förändringarna, med ibland stora destruktioner av leder och engagemang av senor och senskidor, ger deformiteterna ofta besvär där kirurgisk behandling är nödvändig.

Aktiv Ortopedteknik hjälper dig att individanpassa skor för när du lider av reumatism . Behöver du specialanpassade skor kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center.

Kontakta oss