Vid Mortons syndrom eller neurom kläms nervrötter mellan metatarsaledsbenen, på grund av en kollaps i främre fotvalv, och orsakar svår smärta i framfoten. En viktig del av behandling av Mortons neurom är inlägg som hjälper till att lätta på trycket av nerven som ligger i kläm och som då minskar smärtan som uppstått.

Symtom vid Mortons syndrom

Neurom uppstår när känselnerven mellan tredje och fjärde tån kläms ihop, vilket bildar en smärtsam knuta. Detta ger ofta huggande, stickande eller brännande smärta i framfoten vid belastning. Domningar kan också förekomma. Smärtan kan variera i intensitet och förvärras av vissa aktiviteter. Att använda rätt typ av skor och skoinlägg kan hjälpa mot besvären.

Behandling av Mortons syndrom

Mortons syndrom kan behandlas med skosulor, inlägg och bra skor. Detta bör göras relativt omgående efter att symptomen visar sig för att undvika en eskalering av smärtan och för att eventuellt bli av med besvären. Till exempel kan ett individuellt anpassat inlägg efter gipsavgjutning eller scanning stödja upp de mellersta metatarsalhuvudena och öka utrymmet mellan tålederna så att nerven avlastas. Det finns också framfotsinlägg till skor och pelotter som är speciellt anpassade för åkomman. Mjuka sulor kan med fördel användas i förebyggande syfte, och att använda bra skor vid Morton syndrom är även det viktigt då för smala skor kan trycka ihop framfoten och orsaka mer smärta.

Aktiv Ortopedteknik erbjuder individanpassade inlägg och andra produkter för att behandla eller förebygga mortons syndrom. Kontakta ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center och boka en tid så hjälper vi dig med individanpassade inlägg.

Kontakta oss