Fotortoser och fotledsstöd avlastar senor och leder. De främjar läkningen och ger ett bättre gångmönster. Vi har ett antal olika ortoser för fötter och fotleder.
Ankel-Fot-Ortoser – AFO
Ortoser för fot kan skifta i både utseende och material. Det kan vara en stödjande fotledsstöd som ofta är i ett mjukt material till ortoser som är specialanpassade och gjorda i hårdare material som exempelvis kolfiber. Fotortoserna kan användas för att stabilisera fot och fotled eller begränsa rörligheten. Om en fotortos är gjord för att användas i skor sätts ibland ortosen på foten innan skon tas på. Hos Aktiv Ortopedteknik hjälper vi dig att hitta rätt fotortos / fotledsstöd beroende på vilket behov just du har. Några vanliga besvär där en ankel-fotortos kan vara till hjälp att avlasta, stabilisera, smärtlindra och underlätta rehabilitering är droppfot, diabetes eller instabil fotled.
Ortos vid droppfot
Droppfot innebär att man har en svaghet i de muskler som lyfter foten. Tillståndet innebär att de muskler som böjer foten uppåt mot underbenet har nedsatt funktion, vilket medför rörelseinskränkningar eller hängande fot. Ett av de mest effektiva sätten att förbättra tillståndet på droppfoten är att tillverka fotbäddar där man lyfter och styr fötterna så att belastningen blir den optimala. Belastningen korrigeras så att all eventuell felbelastning minskas, vilket underlättar steget. Det finns speciella ortoser för droppfötter som även lyfter fotryggen upp mot skenbenet, vilket ger ett nästintill naturligt steg.
Vi på Aktiv Ortopedteknik har ortoser som lyfter foten vid droppfot orsakat av sjukdomar i centrala nervsystemet, exempelvis multipel skleros, cerebral pares eller stroke.
Hur använder man en droppfotsortos?
Ortosen placeras i en stadig sko. Man sätter på sig ortosen och skon samtidigt. Ortosen spänns sedan fast runt underbenet.
Fotortos vid diabetes
Om du är diabetiker finns en ökad risk för dålig cirkulation i foten och i samband med detta uppkomst av sår. Fotproblem så som neuropatier, diabetessår, kallbrand och infektion är vanliga vid diabetes. Vid fotproblem pga diabetes kan man använda en fotortos som kallas för Walker. Ortosen fungerar så att den avlastar foten för bättre läkning av sår eller fraktur. Ortosen ska alltid sitta på när du belastar foten, det vill säga när du står, går eller är aktiv på annat sätt, men ta gärna av ortosen vid vila för att lufta foten. För diabetiker finns det också speciella skor/kängor med individuella fotbäddar/inlägg, stela bottnar och rullsulor. För dig med diabetes är det är extra viktigt att hitta rätt storlek då skavsår kan skapa stora problem .
Vi på Aktiv Ortopedteknik har speciellt anpassade program för diabetiker med råd och stöd för exempelvis förebyggande egenvård. Kontakta oss för mer information.
Instabil fotled
Instabila fotleder är vanligt och förekommer i alla åldrar. Ofta leder instabila fotleder till en ökad risk för fotledsstukning, men upprepade fotledsstukningar och fotledsvrickningar kan i sig även leda till instabila eller svaga fotleder. Otillräcklig stabilitet kan innebära problem, smärta och värk och kallas medicinskt för fotledsdistorsion. Problemen uppstår då ledbanden i fotleden utsätts för hård belastning, vanligtvis vid stukningar, och leder i det långa loppet till uttänjda ledband. För att stabilisera en instabil fotled samt att motverka framtida problem så används med fördel en stödjande ortos eller ett fotledsstöd till fotleden. Vid upprepade problem är det viktigt att lokalisera och klarlägga orsakerna bakom stukningarna. Instabila fotleder kan och bör så snabbt som möjligt stabiliseras med en ortos och biomekaniskt balanserade fotbäddar.
Behöver du en specialanpassad ortos kommer du till oss via en remiss eller boka en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik-center.
