Våra armproteser är tekniskt avancerade produkter som passar för all form av daglig användning. Med en individuellt anpassad armprotes kommer du att kunna fortsätta med din vardagstillvaro och ha ett normalt liv – din självständighet på arbetet, i vardagen och fritiden är främsta prioritet.

Hos Aktiv Ortopedteknik kan du förlita dig på professionellt stöd från ett erfaret rehabiliteringsteam och på våra högkvalitativa tjänster.

Från testprotes till färdig protes

Innan din färdiga armprotes kan provas ut måste operationssåret läka ordentligt och förberedas för att du ska kunna bära en protes. På vårt ortopedtekniska center tar din ortopedingenjör eventuellt först fram en testprotes. Om det handlar om en uppföljnings-utprovning kan din ortopedingenjör ta fram en ny kontrollhylsa om din nuvarande hylsa inte längre passar. Denna tillfälliga armprotes syftar till att ge dig optimal passform för din hylsa. Detta hjälper oss dessutom att hitta rätt inriktning, funktion och komfort för din nya armbågsled och hand.

Din ortopedingenjör kan fortfarande göra nödvändiga förändringar under den här perioden och din behandlande fysioterapeut kan redan nu börja träna med dig så att du får den produkt som uppfyller dina behov och passar din livsstil. Din testprotes används också för att ge oss ytterligare information om dina fysiska behov och dina livsstilsbehov.

Din färdiga protes består av ett antal olika delar – en proteshylsa, en armbågsled, proteshanden, adaptrar och anslutningar. Fördelen med den här typen av konstruktion är att enskilda komponenter kan anpassas efter dina individuella förutsättningar och behov. Den modulära strukturen gör även att vi kan arbeta med mindre komponenter med lägre vikt, vilket är en stor fördel bland annat för barnproteser.

Proteshylsa och protesmaterial

Proteshylsan är gränssnittet mellan kroppen och själva proteskomponenterna. Den har en stor inverkan på både komfort och funktionalitet hos din protes, och är därför specialtillverkad unikt för dig. Din ortopedingenjör kommer att ge dig detaljerade råd om material, tekniker och hylstyper.

Handled

Ett kosmetiskt hölje appliceras över handleden på din protes, vilket ger ett mycket naturligt utseende. Om du valt en handled med gripfunktion hjälper denna även dig att justera din proteshand utifrån föremål du greppar. Proteshand

Handens naturliga funktionalitet är mycket komplex. Totalt måste 27 ben, 39 muskler och 36 leder samverka i perfekt harmoni när du utför vanliga vardagssysslor som att köra bil, vända blad, laga mat eller använda ett tangentbord. Det är en enorm utmaning att så nära som möjligt efterlikna dessa olika funktioner. Slutmålet är att ge dig möjlighet att fortsätta att utföra de uppgifter och aktiviteter som är viktiga i din vardag. Protessystemhänder, elektriska gripdon eller krokar kan efterlikna en del av funktionerna hos en biologisk hand. Med hjälp av dem kan du öppna och stänga handen. Du kan ta tag i känsliga föremål (t.ex. ett glas eller papper) och även lyfta tyngre laster.

Din ortopedingenjör och fysioterapeut kommer att ge dig detaljerad information om möjligheterna hos just din protes.

Mer information om handproteser

En myoelektrisk armprotes, eller robohand som de ibland kallas, styrs av elektriska signaler från musklerna, vilket ger användare i alla åldrar möjlighet att utföra olika uppgifter. Dessa proteser ger ett naturligt rörelsemönster och kan anpassas för olika behov, inklusive greppstyrka och finmotorik.

En vajerstyrd protes är robust och därmed perfekt för aktiva människor. De tål hög belastning och är enkla att använda för vardagsaktiviteter. Med axelrörelser styr du proteshanden via en sele.

En kosmetisk armprotes har som främsta syfte att förbättra ditt självförtroende genom det naturliga utseendet. Vissa specialproteshandskar av silikon matchar din hudfärg och återger de allra minsta detaljerna som ådror, hudpigmentering eller behåring. Då de är passiva har de begränsad funktionalitet, men kan fungera som mothåll och stöd samt underlätta gripfunktion med den andra handen. 

Kontakta oss