Överrörlighet och EDS
Om du har överrörliga leder kan du sträcka, böja eller vrida lederna utöver det normala rörelseområdet. Överrörliga leder är vanligt hos barn och unga kvinnor, men förekomsten minskar i takt med stigande ålder.
I de flesta fallen handlar det inte om någon sjukdom utan om naturliga anatomiska variationer, men i vissa fall kan det handla om hypermobilitetsspektrumstörning (HSD) eller varianter av EDS.
Om att vara överrörlig
Överrörlighet kan vara antingen ärftligt eller förvärvat. Du kan ha fötts med en ärftlig predisposition för överrörlighet på grund av variationer i kollagenet, som är proteinet som ger struktur och stöd åt bindväv och leder. Det finns också förvärvade former av överrörlighet som kan uppstå på grund av skador, sjukdomar eller tillstånd som påverkar dina leder och deras omgivande strukturer. Överrörlighet upplevs ofta i rygg, knän, tumme och armbåge.
Symtom på överrörlighet
Vilka symtom som upplevs kan variera från person till person, men de vanligaste inkluderar:
- Du har en större rörlighet i dina leder. Det innebär att du kan böja eller sträcka dem längre än normalt.
- Du kan uppleva ledsmärta, särskilt efter långvarig användning eller överansträngning.
- Du kan utveckla ledsjukdomar som ledinstabilitet, artros eller subluxationer (delvis urledvridningar).
- Du kan känna av muskelsvaghet runt dina leder, vilket kan bidra till instabilitet och ökad risk för skador.
För att bedöma överrörlighet och fastställa en diagnos kan läkare använda olika tester för att mäta rörligheten i dina specifika leder, där Beighton-skalan är en metod. Ytterligare undersökningar, som bildstudier eller genetiska tester, kan vara nödvändiga för att utesluta andra sjukdomar och fastställa en mer exakt diagnos.
Behandling vid överrörlighet
Att träna musklerna så att de kan ge stöd åt lederna, men undvika överansträngning och monotona rörelser kan hjälpa. Värkmedicin och tillräckligt mycket vila står också på receptet om en hypermobilitetspatient besväras av värk. Behandlingen fokuserar vanligtvis på att lindra symtomen och förhindra skador. Det kan exempelvis innefatta:
- Fysioterapi
Genom att göra styrketräning och stabiliseringsövningar kan du förbättra muskelstyrkan och stabiliteten i dina leder. - Skydd och stöd
Genom att använda ortoser, som handledsstöd, korsetter eller knäskydd, kan du ge extra stabilitet och stöd åt dina leder. - Livsstilsanpassningar
Genom att undvika överansträngning och överdriven fysisk aktivitet kan du minska risken för skador.
Kom ihåg att överrörlighet kan vara en del av ett bredare sjukdomsspektrum, som hypermobil EDS (hEDS) eller hypermobilitetsspektrumstörning (HSD). Om du misstänker att du har överrörlighet eller upplever smärta och andra symtom i dina leder, bör du rådfråga en läkare eller specialist inom reumatologi för en korrekt diagnos och lämplig behandling.
Mer läsning om EDS/HSD
Ehlers-Danlos Syndrom (EDS) är en ärftlig sjukdom med symtom som exempelvis överrörliga leder, ledinstabilitet och smärta/värk. Symtomen kan vara många och skiftande och beror på vilken typ man har. Här kan du läsa mer och få tips och råd för egenbehandling.
Susanne har hypermobil EDS (hEDS) och klarar sig inte utan knäskydd och korsett. "De gör att jag orkar lite mer lite längre. Jag växlar gärna mellan olika hjälpmedel."