Hjälpmedel och ortopedteknik för barn med CP

För barn med cerebral pares är ett tidigt och specialanpassat program av största vikt för att maximera barnets potential och livskvalitet. Att stödja barnet i att utveckla sin självständighet, färdigheter och självförtroende är en central del av det multidisciplinära teamets arbete. Ortopedteknik är en viktig del för att hjälpa barnet vidare.

Här får du information om hur ortopedteknik kan bidra till att exempelvis förbättra barnets rörlighet och förhoppningsvis också delaktighet i samhället. Vi vill också ge dig en överblick över av vad ortopedteknik är och vilka hjälpmedel som finns. Längst ned på sidan finns frågor och svar.

Ortopedtekniska hjälpmedel för bästa möjliga vård

Ortopedtekniska hälpmedel

Ett ortopedtekniskt hjälpmedel kan vara prefabriserat eller specialanpassat. En ortopedingenjör är specialiserad på att göra bedömning av vilket hjälpmedel som är mest lämpligt för olika personer och situationer.

Samarbeta för delaktighet

För oss står alltid barnet i fokus. Vårt mål är att både vårdtagare och vårdnadshavare ska vara delaktig i vårdprocessen i så stor utsträckning som möjligt. Det gör vi genom att sätta upp gemensamma mål och ha ett nära samarbete med det multidisciplinära teamet. Den skräddarsydda lösningen ska vara är anpassad till barnet och inte tvärtom.

Att göra livet enklare

Våra hjälpmedel är tillverkade för att hjälpa barnet till en aktivare och mer självständig vardag.

Ortopediska komplikationer

Ortopediska komplikationer är vanliga vid cerebral pares och är helt individuella. Komplikationer kan uppstå på grund av muskelsvaghet, spasticitet (ökad muskelspänning) och oregelbunden muskelkontroll.

För att förbättra livskvaliteten och minska komplikationer är en tidig och individuellanpassad plan avgörande. En individuell behandlingsplan utarbetas i samråd med ortopedingenjörer, läkare och terapeuter för att hantera de specifika behoven.

Kontrakturer är en ortopedisk komplikation som ofta ut-vecklas på grund av t ex muskelobalans. Detta innebär att vissa muskelgrupper är överaktiva medan andra är sva-ga eller underaktiva. Det kan leda till att leder dras i ovanliga positioner och blir stela över tid. Vanligtvis påverkas leder som knän, höfter, armbå-gar och vrister. Kontrakturerna kan vara smärtsamma och hindra normal rörelse.

Spasticitet är en vanlig komplikation och innebär ökad muskelspänning och stelhet. Detta kan leda till muskelkontrakturer och led-deformiteter.

Vissa barn kan utveckla leddeformiteter som resul-tat av muskelobalans och spasticitet som till exempel:

  • Fotfelställningar som kan påverka gång och balans
  • Skolios som är en onormal sidoböjning av ryggraden, påverkar särskilt barn med spasticitet i bålen.
  • Valgus/varus (kobent/hjulbent) i knä och anklar
  • Hand och arm felställningar p.g.a. muskelsvaghet eller spasticitet i över-kroppen, påverkar barnets förmåga att använda händer och armen.

Obalans i höftmusklerna kan orsaka att höftleden inte är i rätt position, att höftleder går ur led. En subluxation eller luxation av höften kan vara mycket smärtsamt. Går höftleden ur led orsakar det i sig ytterligare och svårare komplikationer.

Vilka ortopedtekniska hjälpmedel finns?

För barn med Cerebral Pares kan olika ortopedtekniska hjälpmedel användas för att förbättra rörelseförmåga, komfort och självständighet. Här är några av de vanligaste ortopedtekniska hjälpmedlen.

Ortoser: Ortos är hjälpmedel som stödjer en eller flera delar av kroppen. Det kan både vara kroppsburet, fastsatt utanpå en del av t ex ett ben eller som en insats i en rullstol eller ståstöd. Syftet är mekaniskt rikta kroppen på ett sätt som hjälper att t ex gå, stå eller sitta bekvämt. Ortoser kan vara gjorde av olika material såsom plast, kolfiber eller tyg.

Ortopediska skor och inlägg: För barn med Cerebral Pares som har fotproblem kan ortopediska skor och inläggssulor användas för att ge rätt stöd och korrigera fotens position.

Specialanpassade sittsystem: För barn som har svårt att sitta stadigt kan specialanpassade sittsystem vara användbara. Dessa kan vara sittkuddar, sittstolar eller anpassade stolar.

Korsett: Korsetter kan användas för att ge stöd och korrigera hållning i ryggen..

Ståskal: Hjälper personer att stå upp och stå i en upprätt positionnär de annars har svårigheter att göra det på egen hand.

Olika ortostyper

När du och barnet vistas i vården kan ni komma att stöta på olika termer för hjälpmedel beroende på vilken nivå ortoserna sitter på kroppen. Nedan kan du se en snabb förklaring, som följs av mer ingående information. Här har vi fokuserat på den nedre delen av kroppen.

Fotortoser korrigerar och stabiliserar foten från hälen och framåt i sidled. Ortoser som omfattar hela eller delar av foten men inte fotleden, till exempel inlägg, tillverkas vanligtvis med digital scanning av foten eller mer konventionellt efter gipsavgjutningar/avtryck.

En fotortos/inlägg, kan varier i design och material beroende på individens specifika behov. Vissa är mjuka och flexibla medan andra är mera styva.

AFO är en ortos som omfattar fotled och hela eller delar av foten. Den kan ha mycket olika egenskaper, som hjälper till att stödja och korrigera foten och underbenet vid t ex gång eller vila. En AFO kan båda vara prefabricerad eller specialanpassat, men alla ortoser är individuellt anpassade efter barnets behov och mål.

Prefabricerade ortoser av kolfiber är i regel mycket lätta och saknar leder. Kolfibern fungerar som en fjädring tack vare sin höga återställningskraft. Ortosen kan se olika ut men oftast hjälper den med antigen bara att lyfta foten och/eller samtidigt påverkar knäleden.

Varför behövs då även specialtillverkade ortoser? Prefabricerade ortoser tillverkas i standardstorlekar och former. En specialanpassad AFO är exakt anpassad till barnets fot och ankel och kan behövas göras om en prefabricerad ej uppfyller mål och behov.

Knäortos (KO) är en ortos som omfattar knäleden.

En knäortos används för stabilitet och knäleden den kan också hjälpa barnet med att hindra översträckning (hyperextension) och kan göra det enklare för barnet att gå och leka

En Knäankelfotortos (KAFO) omfattar knäled, fotled och fot.

Det finns många olika variationer men en KAFO är alltid specialanpassad. En KAFO används oftast för att förhindra felställningar i vila, dvs positionera benet till ett bra viloläge med sträckta muskler.En KAFO är till för att ge stabilitet och stöd, och kan ge ett barn med kontrakturer eller svaga muskler hjälp att gå bättre och vara mer självständig. De är oftast tillverkad av material som plast eller kolfiber, och kan vara med rörliga- eller stela leder.

Ståskal (HKAFO) är en ortos som omfattar höftled, knäled, fotled och fot. Ståskalet är utformat för att hjälpa barnet med att stå upp och stå i en upprätt position när de har svårigheter att göra det på egenhand. Ett ståskal är alltid specialanpassad via mått eller avbildning.

För vem är det avsett?

Ståskal används främst för barn med har svårt att stå upp eller hålla sig upprätta på egenhand.

Varför används det?

Ett ståskal kan ha flera olika fördela. De kan hjälpa till att förbättra cirkulationen, minska trycket på kroppens sittande delar och stärka muskler och skelett. Dessutom kan det hjälpa barnet att vara mera delaktiga i vardagen och interagera i en upprätt position vilket kan vara fördelaktigt i båda fysisk och socialt. Ett ståskal tillverkas oftast i plast med egen valt mönster.

Elektrostimulering, som namnet antyder, påverkar kroppen med elektriska impulser. Det finns två fundamentalt olika arbetssätt som vi använder inom ortopedtekniken. Dessa metoder är i de flesta regioner i Sverige inte förskrivningsbart, vilket betyder att man själv får betala för hjälpmedlet eller söka fonder.

Funktionell elektrisk stimulering (FES)

Funktionell elektrisk stimulering (FES) verkar direkt på nerven eller muskeln i en led som behöver flyttas. Hos barn med hemipares och dipares är denna muskulatur ofta påverkad. Detta märks genom att tån inte lyfts vid gång. För att förhindra detta kan elektrisk stimulering användas för att initiera en fotlyftning vid rätt tidpunkt och därmed uppnå ett förbättrat gångmönster. Dessa system används i GMCFS nivå I-II.

Exopulse Molli suit

Exopulse Mollii Suit är en helkroppsdräkt med lågenergielektrostimulering.
Den ger möjlighet att lindra spastiska, stela och smärtsamma muskler vid ex. cerebral pares. Dräkten är designad till att ha på sig 1 timme varannan dag för att få effekt.

24-timmars positionering

Barn och ungdomar med funktionsnedsättning i form av rörelsehinder har oftast svårigheter, med sittande och positionering. Detta gör att många får felställningar p.g.a. den ogynnsamma positioner. Det kan i sin tur orsaka smärta och svårigheter att utifrån sin förmåga, vara aktiv och delaktig.
24-timmars positionering är en vårdstrategi som innebär att en person regelbundet får hjälp att ändra sin liggande och sittande position, både dag och natt, ca var 2-4:e timme. Detta görs för att minska risken för trycksår och förbättra komforten och är en viktig strategi för personer med nedsatt rörlighet för att bibehålla hälsa och livskvalitet.

Varför är 24-timmars positionering viktigt?

Trycksårsprevention: Trycksår är smärtsamma sår som kan utvecklas när en persons hud utsätts för långvarigt tryck eller friktion. 24-timmars positionering hjälper till att förebygga trycksår genom att ändra kroppsställning och minska trycket på specifika områden.

Förbättrad cirkulation: Genom att ändra ställning regelbundet främjas en bättre blodcirkulation, vilket hjälper till att hålla vävnader friska och bidrar till att undvika problem som kan uppstå vid dålig cirkulation.

Ökad komfort: 24-timmars positionering hjälper till att minska obehag och smärta som kan uppstå när man är sängliggande eller rullstolsburen. Det ger personen möjlighet att vara mer bekväm och njuta av en bättre livskvalitet.

Bedömningsverktyg för funktion

Ortopedingenjörer, läkare och terapeuter använder olika verktyg för att kunna planera och göra en heltäckande behandlingsplan. Det gör att vi kan förutsäga och i god tid vara vaksamma på problem som kan uppstå. Några av dessa bedömningsverktyg som används är:

Gross Motor Function Classification System (GMFCS): GMFCS används för att bedöma funktion och klassificera barn med Cerebral pares i fem olika nivåer baserat på deras förmåga att utföra olika aktiviteter som gå, sitta och stå. Läs mer om de olika nivåerna av GMFCS på Ottobocks webbplats.

Manual Ability Classification System (MACS): MACS är en klassificeringsskala som används för att bedöma barns förmåga att använda sina händer och överkropp i vardagliga aktiviteter. Den hjälper till att identifiera nivån av funktionell handförmåga hos barn med CP.

Utöver dessa klassifikationer utförs:

Fysiska undersökningar för att bedöma muskelfunktion, leddeformiteter och spasticitet.

Funktionella tester och rörelses analyser för att bedöma barnet förmågan att utföra aktiviteter, som gånganalys för att utvärdera gångmönster och balans.
Alla test är beroende på den individuellas situation och ålder och används alltid tillsammans med en helhetsbild av barnet.

Alla tester är beroende på den individuellas situation och ålder och används alltid tillsammans med en helhetsbild av barnet.


Frågor och Svar

Om hjälpmedlet är blivit för litet eller behöver förnyas kontaktar ni den remittentent eller enhet (habilitering eller vårdcentral) som skrev ut hjälpmedlet.

Om hjälpmedlet har gått sönder eller behövas justeras kontaktar ni den Aktiv Ortopedteknik klinik som ni fick hjälpmedlet ifrån.

Ja, ortoserna anpassas individuellt för varje barn och syftar till att korrigera eller mildra de ortopediska komplikationerna som uppstår på grund av Cerebral Pares. De är utformade för att ge rätt stöd, förhindra försämring av tillståndet och förbättra barnets funktion och komfort. Genom att använda ortoser på rätt sätt kan barn med Cerebral Pares t ex uppnå bibehållen rörlighet, gå lättare, sitta mer bekvämt samt minska smärta och förebygga ytterligare ortopediska komplikationer.

Det beror på barnets behov, mål och syfte med ortosen. Vissa ortoser bärs endast under vissa aktiviteter eller tidpunkter på dagen medan andra ska bäras mer permanent.

Ortoser ska inte vara smärtsamma att använda om de används korrekt,och har god passform och funktion. Det är viktigt att följa råden och rekommendationerna från vårdpersonalen för att säkerställa att ortoserna passar och är bekväma för barnet.

Ortoserna är individuellt anpassade efter barnets specifika behov. tanken är att ortoserna ska främja barnets möjlighet till rörelse Det kan ta lite tid för barnet att vänja sig vid dem.

Kommunikation och positiv förstärkning är viktigt. Prata med ditt barn om varför ortoserna är nödvändiga och hur de kan hjälpa. Fråga er ortopedingenjör om du är osäker så kan de hjälpa dig att förstå.

Ortopedingenjören försöker alltid att involvera barnet och er i valet av ortosens utseende eller färg om det går

Målet med ortosbehandlingen är att förbättra eller bibehålla barnets livskvalitet genom att hjälpa dem till en bättre rörelseförmåga, minska smärta och öka deras oberoende, allt utifrån barnets specifika behov och mål.

Ja, uppföljningsbesök är viktigt för att säkerställa funktion och mål och att ortoserna fungerar korrekt. Uppföljningen kan ske på olika enheter och kan vara med ortopedingenjören, läkaren, fysioterapeuten eller arbetsterapeuten. Ibland sker de med alla på engång, under en team mottagning på t ex barnhabiliteringen.

Följ instruktioner som följer med när ni får ortosen. Det är viktigt att hålla ortoserna rena för att hålla dem i gott skick och undvika eksem.

Här har vi listat några organisationer som arbetar med stöd och information till familjer som har barn med cerebral pares.

  • Hjärnkraft
    Hjärnkraft är en organisation som arbetar för att förbättra livsvillkoren för personer med olika neurologiska funktionsnedsättningar, inklusive Cerebral Pares. De erbjuder stöd, information och utbildning till familjer och har även regionala verksamheter.
  • FUB (Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning)
    FUB är en organisation som stöder personer med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer. De har verksamhet som kan vara relevant för familjer med barn med Cerebral pares.
  • Neuro.se
  • CPUP.se

För att hitta de mest aktuella och relevanta resurserna och stödgrupperna i din specifika region i Sverige rekommenderar vi att du kontaktar din lokala vårdcentral, barnrehabiliteringsenheten eller socialtjänst. De kan ge dig information om tillgängliga resurser och stöd i ditt område.


Kontakta oss

Aktiv Ortopedteknik har lång erfarenhet, stort produktkunnande och vill alltid ge dig bästa service. Kontakta oss gärna för ett personligt möte.

Loading map...
Kontakta oss