Paralympics 2022 – Vi var på plats och stöttade atleterna

Paralympics i Bejing/Peking drog igång i mars 2022 och Ottobock var på plats för att ta hand om den tekniska servicen för alla atleter. Aktiv Ortopedteknik representerades av Elin Svensk som till vardags jobbar i Gävle och Hudiksvall. Vi har ställt några frågor till Elin för att höra lite mer om hennes tankar kring varför hon sökte till att få vara en del av serviceteamet och hur hon förberedde sig.

Vi frågade Elin varför hon sökte till att få bli en del av Paralympics teamet.

Jag såg annonsen om Paralympics via vårt intranät och att ansökningsdatumet snart skulle vara förbi. Skyndade mig då att skicka in en ansökan då jag upplever att detta är något av det största som händer inom vår bransch.

Det vore en ära att få vara med och söker jag inte så har jag heller ingen chans att få vara en del utav äventyret.

Varför blev just du uttagen tror du?

Det är ju en del kriterier som ska vara uppfyllda för att vara en kandidat till service-teamet. Sedan så har jag inget svar på varför just jag blev antagen. Jag fyllde endast i ansökan och skickade in.

Här är några av de kriterier som man bör uppfylla för att vara en kandidat till serviceteamet

  • Kunna reparera, fixa, bygga, byta ut, anpassa: innersulor, KAFO:s, läderortos, korsetter, bandage, proteser för nedre och övre extremiteter, skräddarsydd sportutrustning etc.
  • Minst 3 års erfarenhet av arbete
  • Certifierad ISPO Level CAT 2 eller motsvarande
  • Erfarenhet av sportproteser kan vara till hjälp

Du har blivit antagen inom området Protes och Ortos vad vet du mer om vad det innebär

Jag ansökte och blev antagen som P&O som jag jobbar som till vardags och är utbildad till. Jag vet inte mer än att jag ska ingå i ett service-team som kommer finnas där för alla utövare med fokus på reparationer för protes och ortos. Min tanke är att bidra med all hjälp jag får och kan bidra med.

Har du träffat/känner till några svenska paralympier innan spelen?

Nej tyvärr så har jag ännu inte haft kontakt med några svenska paralympier. Sverige hoppas kunna skicka paralympier i följande sporter

  • Alpin skidåkning
  • Längdskidåkning
  • Rullstolscurling
  • Skidskytte

Här kan ni läsa mer om de förhandsuttagna atleterna: Parasport.se

Beijing – vad behöver förberedas?

Förberedelserna har hittills handlat en del om Corona, att ta in information som kommer ut om förhållningsregler i och med smittan vi lever med just nu. Även att se till att övrig viktig information finns tillgänglig för bokning av resa m.m.

Förbereder du dig på något speciellt sätt inom yrket och privat.

Rent ortopedtekniskt så har det inte varit några särskilda förberedelser, jag jobbar dagligen med ortoser av alla dess sorter. Undersöker, måttar, justerar, reparerar och förbereder tillverkning av ortopedtekniska produkter till både barn och vuxna. Privat så förbereder jag mig mentalt att vara ifrån min familj, jag har en son som är strax över 2 år. Har en stor trygghet i att en av mina bästa vänner, Josefin Lång, som bor och jobbar som ortopedingenjör i Oslo, också blev antagen och ska med på Paralympics i Peking. Vi stöttar och peppar varandra dagligen.

Vad tror du blir den största utmaningen med att jobba under spelen

Att hålla sig frisk, kort och gott. Har du fått några goda råd från Jonatan som var med under sommarspelen i Tokyo. Jag har tyvärr inte ännu haft någon kontakt med Jonatan som var i Tokyo på Paralympics i sommar. Men det vore nog inte helt fel att få ta del av hans upplevelse och om han har några tips så tar jag tacksamt emot dom. Vi önskar Elin stort lyckat till under spelen och ser fram emot att följa med på resan.

Kontakta oss