Sandra Reiss föll så illa att hon fick diskbråck med skadade ryggnerver. Nu lyder inte högerbenet och hon kan inte gå utan traditionella hjälpmedel. Med hjälp av en ny produkt som använder elektrostimulering och support från Aktiv Ortopedteknik, har hon fått både gångförmågan och hoppet tillbaka.

Livet rullade på i full fart för Sandra Reiss, som har tre barn och två stora grand danois-hundar. Hon arbetade som besiktningstekniker och drev en gård med nötkreatur utanför Tierp. Plötsligt förändrades allt. Sandra föll så illa att hon fick ett kraftigt diskbråck. De nerver som skadats var så trasiga att högerbenet inte längre lydde och hon kunde inte gå utan traditionella hjälpmedel.

Det blir en väldigt stor omställning att lära sig ta sig fram med ett ben som inte riktigt fungerar som det ska.
— Sandra Reiss

Först fick Sandra en traditionell helbensortos i plast för att stödja upp benet och med den kunde hon ta sig fram hyfsat bra. Den stora förändringen kom när hon fick prova en ny produkt som bygger på funktionell elektrostimulering, L300Go. Produkten sitter som en manschett runt benet och låret. Den skickar impulser till de nerver som aktiverar musklerna – och hjälper Sandra att höja benet och lyfta foten i en balanserad rörelse. Funktionerna justeras i en app. För Sandra har den förändrat hela tillvaron.

– Det är en helt annan frihet att kunna röra sig så mycket som man kan göra med den här. I början var det lite robotgång, jag såg lite rolig ut då. Men det går göra så sjukt mycket inställningar på den. När den ska lyfta foten, när den ska ställa ner. Allt! Om jag inte har den här som jag kallar mitt ben, ja då blir det svårt att ta sig fram.

– Ja… det är nog en av de bästa sakerna som har hänt mig efter min olycka!

Det var Aktiv Ortopedteknik i Uppsala som initierade att Sandra skulle prova L300Go. De har stöttat henne genom resan och gjort kontinuerliga uppdateringar av systemet som ortopedingenjören hanterar i en ipad. Även Sandra kan göra vissa anpassningar i en app på sin telefon.

– Det betyder jättemycket att Aktiv Ortopedteknik har varit så stöttande. Det är ju en väldigt stor omställning i livet att lära om sig, med ett så stort handikapp. Jag har fått den hjälp jag behövt och svar på frågorna!

Sandra berättar om sin resa – från olyckan till glädjen över att kunna gå igen.

Kontakta oss