Efter 5 år och över 35 operationer har livet vänt för Max!

Maximilian Gyllsten, 25, hade druckit alkohol och kraschade med sin bil. Han svävade mellan liv och död och läkarna var tvungna att amputera hans högra ben. - Mitt hjärta stannade flera gånger, säger Maximilian Gyllsten. Efter fem år och över 35 operationer har livet vänt. Mycket tack vare järnvilja - och en benprotes.

Maximilian Gyllsten, som kallas för Max, drömde om att bli hockeyproffs.
– Jag var rätt duktig, men kanske lite för lat för att gå hela vägen.
När han var 19 spelade han med Alingsås seniorlag i division 2. Men hockeykarriären, och framför allt hans liv, tog en dramatisk vändning en januarikväll 2013. Max hade varit på fest och druckit alkohol. Han tog bilen hem. Det blev ett ödesdigert misstag.
– Jag kommer att få bearbeta det som hände resten av mitt liv, säger Max. Och felet var bara mitt. Jag kan inte anklaga någon annan.

20-åringen kraschade med sin bil och var nära att dö.
– Jag minns inget av den första tiden. Men läkare har berättat att mitt hjärta slutade att slå flera gånger. De första veckorna på sjukhuset i Göteborg var kritiska. Tre dagar efter olyckan tvingades läkarna ta beslutet att amputera hans högra ben. Det vänstra benet var helt söndertrasat men kunde mirakulöst nog räddas.

Max klarar det mesta med sin benprotes

– Det har varit en lång och mödosam väg tillbaka. Jag bearbetar fortfarande mycket, men livet i dag är rätt bra. Jag har kommit långt i min rehabilitering. Man kan säga att olyckan höll på i fyra år. Så lång tid tog det innan jag kunde titta framåt.

I dag klarar han det mesta med sin benprotes Genium X3 från Ottobock som förenklar otaliga vardagsaktiviteter.
– Jag lever ett normalt liv, har lägenhet, flickvän, en underbar familj och fantastiska kompisar som stöttat mig genom allt.

Paralympics

Max har på några år blivit en av parahockeylandslagets bästa spelare.Han debuterade i B-VM i Östersund 2015 med att göra två mål och två målgivande passningar.

I vintras debuterade han i Paralympics i sydkoreanska Pyeongchang. Han gjorde tre mål och svarade för fyra målgivande passningar.
– Jag hade Paralympics som mål när jag gjorde min första match i landslaget. Det var en underbar känsla att få vara med. Jag var hård och orädd när jag spelade före olyckan. Jag har fortsatt att ha en sådan spelstil. Hockey ska göra ont, jag är van. I Pyeongchang fick Max en fraktur på sin fotled på sitt vänstra ben under turneringen.
– Som tur var träffade jag en kille som heter Johannes Vartia. Han lappade ihop mig och gjorde det möjligt att fortsätta att spela, säger Max.
Johannes Vartia är legitimerad ortopedingenjör på Aktiv Ortopedteknik och fick den stora äran att jobba under Paralympics.
– Jag har arbetat vidare med att hitta ett bra skydd till Max som han ska ha när han spelar matcher i framtiden. Det ska hålla så att han inte riskerar att få frakturer på sitt vänsterben, säger Johannes Vartia.

Max har siktet inställt mot VM i Tjeckien i mars.

– Jag ska komma dit väl förberedd. Jag tränar olika varje vecka.
Just nu har jag avverkat ett långt cykelpass. Cyklingen ger mig en sådan positiv galen känsla. Hur mår ditt vänstra ben? - Det är rätt risigt, jag orkar att gå kortare sträckor. Det är bara att fortsätta att träna.

Hur ser du på din framtid?

– Jag är en person som lever för dagen. Jag har inga större drömmar. Just nu mår jag bra och känner att jag inte vågar jaga en förändring.Max var en aktiv ung kille innan kraschen för sex år sedan.
I dag handlar det om att lära sig saker som före olyckan var en självklarhet.
– Jag vill lära mig att springa igen. För någon vecka sedan lärde jag mig att hoppa. Ett jämfotahopp fyra centimeter i luften. Det var en skön och härlig känsla.

Han hämtar mycket av sin kraft från sin familj och kompisar, men också av flickvännen Maria.
– Maria bor i Jönköping och pluggar till sjuksköterska. Hon är underbar.
Max är arbetssökande just nu.
– Jag hoppas att hitta ett bra jobb som passar mig. Jag vill jobba med människor och fortsätta att utvecklas. Vad har du för råd till personer som dricker alkohol och kör bil?
– Alla ska vara medvetna vad som kan hända om man dricker och sätter sig bakom en ratt.

Thomas Kingdahl

Kontakta oss