Paralympics 2021

De 16:e Paralympiska sommarspelen kommer att hållas från 24 augusti till 5 september 2021. Totalt kommer 4400 idrottare att delta i 22 discipliner och tävla i 539 medaljrundor. Ottobock kommer att fortsätta företagets unika historia vid Paralympic Games genom att återigen fungera som officiell teknisk servicepartner i Tokyo och ge idrottarna gratis underhålls- och reparationstjänster.

Jonatan tar sikte på Tokyo

Möt Jonatan - en av teknikerna som är en del av Ottobocks globala serviceteam som kommer att hjälpa Paralympicsatleterna på plats i Tokyo.

Jonatan Ansin som är utbildad ortopedtekniker med mer än 10 års erfarenhet och som i vanliga fall jobbar på Aktiv Ortopedteknik i Katrineholm, är alltså en av de utvalda som får åka till Tokyo i augusti.

För lite mer än ett år sedan träffade vi Jonatan för att prata mer om det då stundande spelen, för att höra lite mer om hur, vad och varför han sökte till att få vara en del av serviceteamet i Tokyo. Spelen blev p g a COVID-19 inställda år 2020 och flyttades till i augusti år.

Vi frågade hur just Jonatan blev uttagen till att bli en del av teamet i Tokyo.

- Ottobock går ut och söker tekniker och ortopedingenjörer från hela världen, så man skickade helt enkelt in en ansökningsblankett. 

Fanns det några speciella färdigheter man behövde ha för att ha en chans att bli uttagen?

-Ja, några av kriterierna var tex att man är kommunikativ, öppensinnad och har en förmåga att improvisera, att man kan arbeta under ogynnsamma och okända förhållanden och tighta tidsplaner. Teamwork och erfarenhet att hantera människor med olika sociala, religiösa och kulturella bakgrunder och kunna kommunicera på engelska på en rimlig nivå var ytterligare några förmågor som var bra att ha med sig.

Kanske var det till min fördel att jag talar både engelska, grundläggande japanska och lite tyska.
Man bör också ha minst 3 års erfarenhet i jobbet och vara Certifierad ISPO nivå CAT 2 eller motsvarande.

Är ni specialiserade inom olika områden? 

-Ja, det finns lite olika områden, tex svetsare och administrativ personal. 

Vilket är ditt område? 

-Man fick ange flera alternativ och än så länge har jag inte fått veta exakt vad jag kommer få göra, antingen skruva rullstolar eller fixa och reparera proteser. 

Eftersom vi inte bara ansvarar för reparation av sportutrustning utan också för daglig användning av utrustning så kommer vi jobba mycket brett med t ex reparation, fixering, KAFO, läderortotik, korsetter, bandage mm.

Vi pratar vidare om Jonatans sportintresse. Jonatan är mycket sportintresserad och har idrottat hela sitt liv, med allt ifrån att springa löpartävlingar, till att när han var liten hålla på med lite mer akrobatiska sporter som gymnastik och yoga. På senare år har han även utövat karate. 

-Pratar vi om att titta på sport så följer jag sumobrottning slaviskt. 

Tyvärr har han inte träffat några av de svenska olympierna innan spelen, men hoppas förstås på att få chansen att både träffa och kanske t o m hinna se någon av dem tävla.

Tokyo - vad behöver förberedas? 
Förbereder du dig på något speciellt sätt inom yrket? 

-Inte än.i och med att jag inte fått exakt info om hur min vistelse ser ut så har jag inte gjort några särskilda förberedelser. Jag har hittills fokuserat mer på det japanska språket. 

Vad tror du blir den största utmaningen med att jobba under spelen?

-Svårt att säga när man aldrig varit med förut, men jag tänker mig att upplägget är ett ganska väloljat maskineri, så jag anar att det är kommunikationen mellan allt och alla är det som kommer att vara största utmaningen då det är folk från så många olika länder som är med, både idrottsutövare och funktionärer. 
 

Har du hunnit få några goda råd från Johannes som var med under vinterspelen i Sydkorea?

-Har inte pratat med honom än, men jag har fått tipset från vänner i branschen att jag borde prata med honom.

Vi önskar Jonatan stort lycka till under spelen och ser fram emot att få återkomma med spännande historier när spelen är slut.