Haglunds sjukdom - häl

Haglunds sjukdom är en inflammation i slemsäcken, och i detta avsnitt fokuserar vi främst på inflammation i slemsäcken på hälbenet. Inflammationen i slemsäcken på hälbenet ger upphov till smärtor i slemsäcken. Det är resultatet av lång tids överbelastning samt av tryck mot hälbenet exempelvis av en skokant. Ibland kan smärtan vara så kraftig att patienten inte kan gå med skor på grund utav trycket dessa sätter på hälen.

Ofta kan ett mer framträdande hälben med utstående konturer lättare drabbas då det är i högre grad utsatt för tryck från exempelvis skor, skridskor, kängor eller pjäxor. Det börjar ofta som en rodnad eller en öm punkt på hälens bakre del. Detta beror på att slemsäcken på grund av tryck blivit irriterad, inflammerad och svullnar upp. Denna svullnad kan sitta kvar länge och även utvidgas till att omfatta ett större smärtområde än initial smärta och rodnad.

Rekommenderad åtgärd är individuella fotbäddar (biomekaniskt balanserade fotbäddar) med avlastning för smärtområdet samt extra stötdämpning för att minska belastningen på slemsäcken. Som tillfälligt hjälpmedel kan även en hälsporrekil används som avlastning. Viktigt att tänka på är även att använda skor som inte ger tryck - i vissa fall lästar man skorna (modifierar hälkappan) på den ömma punkten. Ett tillfälligt hjälpmedel, förutom fotbäddar kan vara en hälsporrekil i silikon som ger avlastning och ökad komfort.