Att ha ont i hälen är ett vanligt besvär, smärtan kan kännas under hälen men för det mesta sitter besväret runt hälsenan. Besvären kan komma ifrån hög belastning men också dåliga skor. Skador på hälen kan även uppkomma från att man trampar snett eller får ett slag mot hälen.

Här kan du läsa om vanliga hälskador

Apofysit, eller severs skada - är en av de absolut vanligaste orsakerna till smärta i häl hos barn mellan ungefär 8 och 15 år. Det är klassat som en överbelastningsskada och provoceras vanligen fram av aktivitet och hård belastning. Smärtan sitter i bakgre delen av hälbenet och kan komma plötsligt och kan variera i grad. 

Haglunds sjukdom uppkommer ofta i yngre tonåren vid löpning eller hoppträning. Detta orsakar en svullnad i bakre delen av hälen som gör ont vid tryck och under aktivitet. Ibland kan smärtan vara så kraftig att det är svårt att gå med skor.

Hälseneinflammation är ofta relaterad till överansträngning och medför i de flesta fall svullnad och ömhet vid senan. Vanliga symptom är morgonstelhet och smärta vid belastning.

Hälsporre beror ofta på en längre tids överbelastning av senorna under foten. När du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går eller står.

Vi hjälper dig med rätt skor och inlägg

Ortopediska skor är individuellt anpassade och syftar till att skydda, korrigera, avlasta och stabilisera din fot. De är speciellt lämpliga för dig som upplever att vanliga skor inte riktigt passar på grund av fotens volym eller form. Bland ortopediska skor räknas även handgjorda skor och behandlingsskor.

Ortopediska skoinlägg som är prefabricerade kan i många fall vara fullt tillräckliga för lindriga problem. Om du har diabetes, reumatism eller andra problem, där behovet av avlastning eller korrektion är stort, rekommenderas alltid individuellt formgjutna sulor.

Kontakta oss