Möt Johanna - Ortopedskotekniker

Det bästa med att vara Ortopedskotekniker och handläggare är att kunna hjälpa människor och att samtidigt få arbeta med händerna, säger Johanna. Det är en av “kickarna” i det jobb vi utför: att kunna hjälpa och att lindra smärtan och obehag i patienternas vardag.

Johanna började sin karriär på Aktiv Ortopedteknik i Eskilstuna 2016. Det hela initierades av en rekommendation från en kompis som fick henne att söka den lediga tjänsten som butikssäljare och receptionist. Senare fick hon chansen att gå som lärling till Ortopedskotekniker, en tjänst som hon nu har haft sedan 1,5 år. Det bästa med att vara Ortopedskotekniker och Handläggare är att kunna hjälpa människor och att samtidigt få arbeta med händerna, säger Johanna som tidigare jobbat som undersköterska. Jag trivs att jobba på Aktiv Ortopedteknik. Det varierande arbetet, den tighta sammanhållningen med kollegorna och att jag har möjligheter att utvecklas gör att jag tycker det är roligt. -Vi jobbar ju med att hjälpa andra människor och det gillar jag.

På frågan om vilka patienter som är mest roliga och utmanande svarar hon efter en kort fundering: sårpatienter. Den prestation som jag hittills är mest stolt över är en patient där det övervägdes amputation på grund av diabetessår som inte ville läka. Där fick jag jobba med olika sätt och varierade avlastningarna och lyckades till slut att få till en bra lösning. Arbetet med avlastning ledde till att personen slapp amputationen och de utmaningar som det trots allt innebär. Det är en av “kickarna” i det jobb vi utför: att kunna hjälpa och att lindra smärtan och obehag i patienternas vardag.

I vardagen och i flödet av “normala” problem som dyker upp mer frekvent är det naturligtvis lätt att falla in i en mer rutinmässigt hantering. Johannas inställning är dock att alla patienter som söker sig till Aktiv Ortopedteknik är unika individer och behöver få en lösning på just sitt problem. Det är också en självklarhet att alla vårdsökande skall få samma hjälp och engagemang, Vi är olika och man får försöka läsa av personen man har framför sig innan man kan föreslå lösningar för att bearbeta problemen kommenterar hon. 

I det här jobbet måste man vara lösningsorienterad och inte ge sig, poängterar Johanna. Den bärande tanken i min vardag som professionell är att kunna utröna alla tänkbara lösningsmöjligheter för varje patient och det är patientens välbefinnande vi arbetar för. Det är just därför folk vänder sig till mig. Man måste utgå från att det finns ett sätt att bearbeta skorna så att problemen åtminstone minimeras. I Aktiv Ortopedtekniks koncept ingår det som första steg att göra en bedömning av problemet och sedan beakta alla variabler av eventuella orsaker. Först efter en ordentlig genomlysning kan man börja skapa lösningar som passar just för den patienten.
Visst det finns mer ”vanliga” uppdrag som nedtrampade framfötter eller hålfötter, sko-höjningar och så vidare, men som sagt varje patient är en unik individ. Med rutin och kunskap kan man ändå hitta nya lösningar till något som man vid första anblicken betraktar som just ett ”vanligt fall”. 

De gånger jag haft en patient som är skeptisk till att hjälpmedlet som jag föreslår kommer att fungera, och patienten sedan blir förvånad över hur bra resultatet blev, eller när en patient har haft svårläkta sår som jag fått att läka med rätt avlastning, känner jag mig extra nöjd berättar Johanna.

Tankarna om framtiden är att jobbet förändras över tid där digitalisering kommer att ersätta en del av de mer traditionella momenten i vardagen. Mycket har redan börjat digitaliserats och jag hoppas att det kommer att fortsätta i den riktningen avslutar hon.

Johanna är en person med många strängar på sin lyra. Enduro och motorcyklar är ett stort intresse som hon gärna ägnar sig åt. 
-Jag tycker om när det händer saker och gillar adrenalinkickar och friheten i sporten.

Klicka här för att hitta din närmsta klinik