Ortoser

Ortoser och stöd är hjälpmedel som används i syfte att ge ett yttre stöd för exempelvis armbåge, knä fot, handled eller tumme.

Målet med ortoser, eller stödförband som de ofta kallas, är att främst att stabilisera, immobilisera och avlasta kroppen. De kan upprätthålla funktioner eller förhindra eller minska smärta. Hos oss hittar du ortoser som används för att hålla en kroppsdel stilla när en läkning ska påskyndas, ortoser som används i vila och de som ska användas när man är i rörelse. Vi erbjuder unika, skräddarsydda ortoser anpassade för all typ av daglig användning.

Mer om ortoser och stöd

Vad är en ortos

Vad är en ortos

Vi guidar dig i ortosens egenskaper, hjälper dig välja rätt ortos ger förebyggande tips och råd för dig som ska använda en ortos. Den klassiska definitionen av ortoser är att de skyddar och stödjer det motoriska systemet. En ortos kan användas för att stödja, värma, ge trygghet och stabilitet eller ge kompression av en skadad kroppsdel. Det är viktigt att du väljer rätt ortos för just dina behov.

Axelortos

Axelortos

Axelortoser är bra hjälpmedel för korrigering, avlastning och smärtlindring. När du upplever smärta och besvär med att röra armen, på grund av exempelvis stroke eller skador i axel/skuldra, kan en axelortos vara ett bra hjälpmedel. Axelortoser kan ibland kallas axelstöd eller mitella.

Armbågsortos

Armbågsortos

Med en ortos för din armbåge (armbågsstöd) lindras i allmänhet kan muskel- och skelettproblem från trauma eller sjukdom som exempelvis artrit. De kan också hjälpa personer som har drabbats av någon neurologisk nedsättning som stroke, ryggmärgsskada eller perifer neuropati. Armbågsortoserna är mekaniska eller elektromekaniska enheter som appliceras på armen för att återställa eller förbättra funktion eller strukturella egenskaper.

Handortos

Handortos

Händerna är människans mest frekvent och intensivt använda verktyg. Det är inte ovanligt att de ibland kan bli överansträngda eller att det påverkar oss om de får en begränsad rörlighet. Återkommande överbelastning av händerna kan resultera i mjukdelsskador, både akuta och kroniska, i handleds-, finger- och tumlederna. De vanligast förekommande besvären är karpaltunnelsyndrom och tumbasartros.

Benortos

Benortos

Vi erbjuder högkvalitativa benortoser för just ditt individuella behov. Ortoserna kan vara en tillfällig hjälp som hjälper till vid läkning efter skador på ligament, leder och ben. Vid permanenta skador hjälper ortoser att upprätthålla funktioner och minska eller förhindra smärta.

Knäortos

Knäortos

Knäbesvär och smärttillstånd i knäleden är något som drabbar många och kan leda till minskad fysisk aktivitet. Idrott utsätter dina knäleder för belastning. Snabba förflyttningar och tung belastning sliter på knäledens muskulatur och senor. Knäortoser kan både vara ett stöd för att avlasta vid en muskelskada eller operation, eller som ett hjälpmedel för att återfå funktion vid exempelvis artros. Hos Aktiv Ortopedteknik hjälper vi dig att hitta rätt knäortos beroende på vilket knäbesvär just du har.

Fotortos

Fotortos

Fotbesvär är vanligt förekommande och en fotortos kan vara ett alternativ för dig om du har besvär med instabilitet, stukning eller ledbandskador. Beroende på dina besvär kan ortosen / fotledsstödet antingen användas tillfälligt under behandlingen eller också användas mer långvarigt för att stabilisera eller avlasta leder, senor och ledband eller främja rörelseförmågan.