Berättelser

Här hittar du berättelser från både patienter och medarbetare.

Alexander valde att amputera

Alexander valde att amputera

Vi har pratat med Alexander Helander, en 29-årig skåning från Hofterup, vars liv förändrades drastiskt då han valde att amputera sina ben. 2019 i oktober genomfördes den första amputationen, men det har varit en lång väg dit. Allt började då man upptäckte bindvävsförändringar i Alexanders händer och det konstaterades då att det var den s k Vikingasjukan. En tid senare fick han även diagnosen plantar fascial fibromatosis, som innebär att man får bindvävstumörer på fotsulorna med en enorm smärta som följd.

Livet tog en 90 graders vändning

Livet tog en 90 graders vändning

En helt vanlig dag för ett gäng år sedan satte sig Marie-Louise på sin motorcykel för att åka hem från en vän för att laga köttfärssås till sina tre tonåringar. Ca 1 mil utanför Mora gjorde en mötande bilist en omkörning och såg inte Marie-Louise som körde i laglydig hastighet – och olyckan var ett faktum.

3D-printad pekhjälm

3D-printad pekhjälm

Med hjälp av en 3D-printad pekhjälm och blissbräda kan patienter som saknar tal kommunicera och påverka sina egna livsvillkor. Det här är en av produkterna som har tagits fram av Martin Tjernström, Ortopedtekniker på Aktiv Ortopedteknik i Malmö.

En 3D-printad ortos för bröstbenet

En 3D-printad ortos för bröstbenet

Aktiv Ortopedteknik ligger i framkant med att ta använda ny teknik och är en av de första i Sverige med 3d-printade ortoser av den här typen.

Exo-arm underlättar amputationsbeslut

Exo-arm underlättar amputationsbeslut

Att amputera eller inte? Frågeställningen är tudelad och kan vara både ångestfylld men även ge förhoppningar om en bättre livssituation.

Hur är det att vara ortopedingenjör?

Hur är det att vara ortopedingenjör?

Martin Porelius, ortopedingenjör och regionchef på Aktiv Ortopedteknik, intervjuas av P4 Dalarna. Hör honom berätta mer om sitt yrkesval, om hur tekniken ständigt utvecklas och om vikten av nära patientrelationer. Klicka på de bilderna för att ta del av intervjun.

Vi var på plats – Paralympics 2022

Vi var på plats – Paralympics 2022

Paralympics i Bejing/Peking drog igång i mars 2022 och Ottobock var på plats för att ta hand om den tekniska servicen för alla atleter. Aktiv Ortopedteknik representerades av Elin Svensk som till vardags jobbar i Gävle och Hudiksvall. Vi har ställt några frågor till Elin för att höra lite mer om hennes tankar kring varför hon sökte till att få vara en del av serviceteamet och hur hon förberedde sig.

Marlene rider trots bruten rygg

Marlene rider trots bruten rygg

Läs Marlenes egna ord.
Häst är bäst! Jag har ridit nästan hela mitt liv. Hästar är det bästa jag vet, och jag har arbetat med hästar på somrarna i min ungdom, varit utomlands och arbetat med hästar, och alltid, vart jag än bott eller gjort, ridit och haft med hästar att göra. Det har gett mig nya vänner, nya insikter, upplevelser och en enorm glädje i vardagen. Jag klarar mig inte utan hästar! Jag heter Marléne Engström, och för 15 år sedan bröt jag ryggen i ridolycka och är sedan dess en komplett hög paraplegiker och rullstolsburen.

Livet tog en tvär vändning

Livet tog en tvär vändning

Maximilian Gyllsten, 25, hade druckit alkohol och kraschade med sin bil. Han svävade mellan liv och död och läkarna var tvungna att amputera hans högra ben.
- Mitt hjärta stannade flera gånger, säger Maximilian Gyllsten. Efter fem år och över 35 operationer har livet vänt. Mycket tack vare järnvilja - och en benprotes.

Med rätt hjälpmedel fungerar vardagen

Med rätt hjälpmedel fungerar vardagen

Bosse Lundkvist tänkte som många andra att bra karl reder sig själv, men efter en stroke förändrades det mesta i tillvaron. Idag är han inriktad på att få vardagen att fungera. Som stöd har han sin hustru Berit och en rad viktiga hjälpmedel.

Linn valde att amputera

Linn valde att amputera

När Linn kommer till intervjun tar hon upp några hoprullade papper ur väskan som hennes mamma Ann-Christin fyllt med information men också av känslor. De vackra raderna dröjer sig kvar efter mötet med Linn.

Ett aktivt liv trots protes? Enkelt!

Ett aktivt liv trots protes? Enkelt!

Jacob Sandin, egenföretagare och IT-profil i skånska Båstad, är en erfaren och aktiv protesanvändare. Efter närmare trettio år med benprotes har Jacob alltid satt ett aktivt liv i fokus och aldrig låtit sitt hjälpmedel begränsa livet eller de mål han har satt upp. ”Visst finns det hinder men det finns alltid en väg runt dessa. Det gäller bara att hitta den vägen.” resonerar Jacob.