God egenvård vid diabetes är viktigt då förändringar som rodnader eller förhårdnader kan utvecklas till fotsår som kan vara svåra att läka.

Viktigt med rätt egenvård vid diabetes

Att ha god egenvård vid diabetes är viktigt. Som diabetiker finns det en ökad risk för nedsatt cirkulation och känsel i foten. Detta kan leda till komplikationer av både lättare och allvarligare slag. Domningar och nedsatt känsel utvecklas under lång tid och kan vara svåra att själv upptäcka. Därför är det viktigt att ta hand om sina fötter med god egenvård vid diabetes: titta på fötterna dagligen och vara observant på förändringar, som rodnader eller förhårdnader då de kan utvecklas till fotsår som kan vara svåra att läka.

Egenvård vid diabetes – tips och råd

Här följer bra tips och råd på hur du kan ta hand om dina fötter på bästa sätt med bra egenvård vid diabetes. Tipsen finns också att ladda ner som PDF för dig som vill skriva ut och ha hemma.

Tvätta fötterna

  • Använd ljummet vatten
  • Torka särskilt noga mellan tårna
  • Använd en mjuk handduk

Smörj in dina fötter

Använd fuktighetsbevarande kräm som innehåller karbamid om du har torr eller sprucken hud. Tänk på att massera in krämen i huden.

Byt strumpor

  • Byt varje dag.
  • Strumpor i naturmaterial (bomull eller ull) är snälla mot fötterna.
  • Välj helst strumpor utan sömmar eller vänd sömmarna utåt.
  • Välj strumpor med mjuk resår

Fila förhårdnader

Skär eller klipp aldrig i förhårdnader. Använd istället en fotfil av sandpapper.

Klipp naglarna

Klipp efter tåtoppens form och inte för kort. Runda försiktigt till kanterna med en nagelfil om de känns vassa.

Titta på dina fötter

Kontrollera dagligen efter sår, sprickor, rodnader och förhårdnader. Med hjälp av en spegel kan du se hela foten.

Sår, sprickor, förhårdnader, rodnader

Om du har sår, sprickor, förhårdnader, rodnader eller andra hudförändringar ska du visa detta för din ansvariga läkare, diabetessköterska eller medicinska fotterapeut. Dessa förändringar ökar risken för allvarliga fotsår och du behöver remitteras till medicinsk fotvård och ortopedteknisk avdelning.

Använd bra skor

Se till att dina fötter har goda förutsättningar för att undvika symptom, eller för att minska besvären av dem med hjälp av ortopediska skor för diabetiker.

Symptom du kan behandla själv

Det finns symptom på diabetesfot som du kan behandla på egen hand.

Torr och sprucken hud

Diabetes kan orsaka nervskador (känd som polyneuropati) vilket i sin tur kan leda till minskad svettproduktion. Resultatet blir ofta en torr hud som lätt spricker.

Förhårdnader och felställningar

Det är inte ovanligt att diabetiker utvecklar felställningar och förhårdnader på grund av olämpligt val av skor eller ojämn belastning. Eftersom känseln kan vara försämrad på grund av sjukdomen kanske man inte märker dessa problem direkt.

Sår på foten

Sår kan bildas snabbt om fotens känslighet är nedsatt. Blodflödets försvagning, en annan konsekvens av diabetes, gör att läkningen av dessa sår tar längre tid. Fotsår är ett allvarligt tillstånd, som utan snabb behandling kan kräva omfattande sårskötsel och till och med leda till amputation.

Mer information om diabetesfot

Fotvård för diabetiker, också kallad ortopedteknisk behandling, rekommenderas om du som diabetiker har fotkomplikationer eller hudförändringar som ökar risken för tryck och skav.

Rätt skor och inlägg när du har diabetes kan förebygga de flesta besvär orsakade av nedsatt cirkulation och känsel. De flesta besvären som du upplever vid diabetesfot kan förebyggas med hjälp av skor i rätt storlek som inte orsakar skavsår – särskilt bra är anpassade skor för diabetiker, också kallade ”diabetesskor”.

Här kan du läsa om riskfaktorer, diabetes-symptom på fötter och vad du bör göra om du upptäcker någon av dessa symptom. 

Kontakta oss