Praktisk information efter en benamputation

Här hittar hittar du informations filmer som förbereder patienten inför sin första protesprovning.

Livet efter en amputation - Feriduns erfarenheter

Livet efter en amputation - Feriduns erfarenheter

Hur ser livet ut efter en amputation? Feridun berättar om sin amputation och hans liv med en protes. Vad är livskvalitet för honom, och vilka aktiviteter kan han utföra nu. Hans motto är:' Det är inte alltid lätt, men alltid värt det

Hudvård efter en amputation

Hudvård efter en amputation

Precis som vilken del som helst av kroppen, måste den kvarvarande del av benet tvättas dagligen. Hur ser hudvård ut efter en amputation? Och vad ska patienten komma ihåg när hen rengör din kvarvarande del av benet ? Vi visar dig i den här videon.

Sårvård och ärrmobilisering efter amputation

Sårvård och ärrmobilisering efter amputation

I den här korta videon förklarar vi hur en optimal ärrvård ser ut efter amputation, och hur patienten kan behålla sitt amputationsärr smidigt genom ärr-mobilisering. Om man gör ärr-desensibiliseringsövningarna regelbundet, kommer ärret att vänja vid beröring och kommer senare att bättre kunna bära kroppsvikten i protesen.

Träning efter en amputation

Träning efter en amputation

Kort efter din amputation finns det några övningar - så kallade mobiliseringsövningar - som du kan utföra för att upprätthålla rörligheten i dina leder. Detta inkluderar till exempel sittande utan ryggstöd. I den här videon visar fysioterapeut Christoph och Feridun, dig de övningarna och berättar vad du ska tänka på.

Muskelkontrakturer efter en amputation

Muskelkontrakturer efter en amputation

Ett viktigt mål för patienten efter sin amputation är att undvika muskelkontrakturer. Muskelkontrakturer definieras som en permanent förkortning av din musklatur. Detta påverkar rörelseförmågan och kan hindra patienten från att uppnå ett fysiologiskt gångmönster.

Undvik muskelkontrakturer genom rörelse av stumpen

Undvik muskelkontrakturer genom rörelse av stumpen

Muskelkontrakturer kan ha en negativ effekt på patientens gångmönster med sin protes. I denna video visar vi rörelseövningar för att förhindra muskelkontrakturer, som kan utföras medan patienten fortfarande är på sjukhuset efter sin amputation. För att patienten ska uppnå ett normalt gångmönster med sin protes är det till hjälp att behålla rörligheten hos den kvarvarande del av benet. Börja med rörelseövningarna så tidigt som möjligt efter amputationen, efter godkännande av läkare.

Stretchövningar för att undvika muskelkontrakturer

Stretchövningar för att undvika muskelkontrakturer

Stretchövningar hjälper patienten att undvika muskelkontrakturer efter en amputation eller för att motverka muskelkontrakturer som redan uppstått. Stretchövningar främjar rörligheten i den kvarvarande del av benet vilket är grundläggande för att uppnå ett naturlig gångmönster med protesen. I den här videon kommer vi visa övningar steg för steg.

Muskelförstärkning efter en amputation

Muskelförstärkning efter en amputation

Efter en amputation är det viktigt för patienten att stärka sina muskler. I den här videon visar vi steg-för-steg-övningar för muskelförstärkning. Vanligtvis kan träningen börja redan på sjukhuset efter benamputationen. På det sättet förbereder patienten sin kvarvarande del av benets muskler optimalt för protesutprovning.

Kompressions terapi efter amputation

Kompressions terapi efter amputation

Kompressions behandling förbereder den kvarvarande del av benet optimalt för protespassning efter amputation. Kompressionsterapi formar den resterande del av benet och minskar svullnaden efter amputationen. Det främjar också blodcirkulationen i den kvarvarande del av benet och minskar smärta.

Hur man sätter på en kompressions liner

Hur man sätter på en kompressions liner

Efter amputationen behöver den kvarvarande delen av benet vara förberett för sin första protes , detta görs med hjälp av kompressionsterapi. I den här videon kommer fysioterapeuten Manali och användaren Swapnil att visa hur man sätter på en kompressions liner korrekt och vad man bör tänka på medan man bär den.

Hur man sätter på en kompressions strumpa

Hur man sätter på en kompressions strumpa

Efter amputationen behöver den kvarvarande del av benet vara förberett för sin första protes , detta görs med hjälp av kompressionsterapi. I den här videon kommer fysioterapeuten Manali och användaren Swapnil att visa hur man sätter på en kompressions liner korrekt och vad man bör tänka på medan man bär den.