Korsetter används för att avlasta och stödja rygg och bål. Begreppet korsetter omfattar såväl hårda och/eller handsydda korsetter som prefabricerade ortoser. Det finns en mängd olika utformningar och hårdheter att välja mellan. Gemensamt för dem är att alla utprovas och formas individuellt.

Stödjande och korrigerande korsetter

Korsetter kan användas för olika typer av ryggbesvär, och anpassas beroende på var i ryggen problemet sitter. Korsetten kan vara stödjande eller korrigerande. Stödjande korsetter avlastar och underlättar läkning medan korrigerande korsetter motverkar/korrigerar felställningar i bål och bäcken. Syftet med korsetten är ofta att ge stabilitet och avlastning, för att på så sätt ge smärtlindring och ökad livskvalitet. En korsett ger bättre hållning, vilket ofta även underlättar andningen.

Beroende på syftet med korsetten kan den utformas i hårda, mjuka eller elastiska material. De tillverkas antingen genom avgjutning av kroppen – eller genom individuell anpassning av halvfabrikat. En tygkorsett kan till exempel stabiliseras med både mjuka och hårda skenor för att anpassas till olika behov.

En korsett kan ha olika funktioner och fördelar: 

  • Stabiliserar och avlastar ryggen
  • Genom avlastning får man smärtlindring
  • Ger förbättrad hållning vilken underlättar andning
  • Patienten kan vara mer aktiv med träning och vardagssysslor
  • Patienten ökar sin livskvalité

Utprovning

Utprovning av korsetter görs av kvalificerad personal på den ortopedtekniska kliniken, Aktiv Ortopedteknik, i samråd med patienten och övrig inblandad vårdpersonal.

-