Rätt på foten ger stöd åt hela kroppen

Våra fötter tenderar ofta att bli lite styvmoderligt behandlade. Det är nog inte helt ovanligt att vi knappt skänker dem en tanke, åtminstone inte förrän det dyker upp problem.

– Vi belastar fötterna varje dag och det är inte meningen att man ska ha ont. I de allra flesta fall finns det relativt enkla lösningar, säger Kristina Ståhl, butiksansvarig på Aktiv City som drivs av Aktiv Ortopedteknik i Malmö och Lund.

Butiken som öppnade för fyra år sedan erbjuder skor, inlägg och inte minst expertkunskap. De som arbetar i butiken har lång erfarenhet inom ortopedteknik och här finns både en legitimerad sjukgymnast och en rörelseanalytiker.

– Det är inte ovanligt att vården skickar personer vidare till oss, efter att en läkare ställt en diagnos. Vi gör med stöd av modern utrustning individuella analyser och kan sedan rekommendera bra skor och inlägg, säger Kristina Ståhl.

Vilka kunder är det som kommer till er?
– Vi har kunder från alla åldersgrupper och med helt olika typer av behov. Vi har barn från 9 år som kommer in för att de har ont i hälarna, många gånger beror det på att man växer och så hinner inte riktigt senorna i foten med. Många spelar fotboll på konstgräs och belastar foten. Här hjälper det nästan alltid med ett färdigt inlägg. Tillsammans med stretchövningar så lindrar det problemen.

Unga aktiva människor har bra koll på vad de vill ha på fötterna. Det kan vara att de får känningar i fötterna när de tränar och då kommer de hit och väljer ut ett par snygga walkingskor eller inlägg. Ju äldre man blir desto viktigare
kan det vara att ha en stabil sko som dämpar stegen. Du ska alltså inte kunna vrida skon eller trycka ihop hälkappan. Bra skor har stor betydelse för belastning av knä och anklar.

Berätta om hur ni arbetar med Aktiv Ortopedteknik
– Vi är en del av Aktiv Ortopedteknik, som driver stadens största ortopedtekniska center. Där tillverkas sedan mitten på 90-talet olika hjälpmedel på remiss. Vi startade butiken för fyra år sedan efter att vi upplevt ett stort behov av ortopedteknisk kompetens även utanför vården.

– Till vår butik kommer de som vill ha hjälp med att hitta rätt sko, få inlägg som passar eller ortoser, så att man kan fortsätta en aktiv
vardag.

 

Det här får du hjälp med på Aktiv City i Malmö:

  • Gång- och löpanalys
    Syftet är att få reda på hur ditt rörelsemönster ser ut. Först görs en undersökning av dina fötter och eventuellt också så kallad screening av knä, höft och rygg beroende på dina problem. Du får sedan gå eller springa på ett löpband där vi filmar dig under tiden.
  • Individuellt anpassade inlägg
    Du kan välja mellan prefabricerade standardinlägg och individuellt anpassade inlägg. Syftet med inlägg kan till exempel vara att korrigera en eventuell felställning, fördela trycket jämnare över foten och avlasta tryckpunkter. Vid framtagning av individuellt anpassade inlägg använder vi oss av scanning i obelastat läge.
  • Tejpbehandling
    I butiken utför vi tejpning av plantarfasciit (hälsmärta). Syftet med tejpningen är att ge en avlastning av plantarfascian och därmed påskynda läkning.