Annelie - En riktig överlevare

En tuffing i läderjacka och stora, blå ögon möter oss på Princess konditori i Nyköping. Annelie Englund har amputerat flera tår och kan berätta om vikten av ett välfungerande samarbete i Diabetesfotteamet. Och av att kunna glädja sig åt småsaker.

Diabetiker får ofta problem med fötterna, som sitter längst från hjärtat och påverkas mest av försämrad blodcirkulation. Allra längst bort från hjärtat sitter som bekant tårna. Annelie Englund jobbar som kanslist på Nyköpingsortens Diabetesförening och har själv haft en svårinställd diabetes sedan tioårsåldern. 2011 fick hon amputera fyra tår på högerfoten och ett år senare togs två tår bort på den vänstra.

– Det började med ett litet, litet sår som jag fick när jag slog tån i en stol. Det läkte inte. Tån började svartna och det spred sig vidare till de övriga tårna, alla utom lilltån. Smärtan var obeskrivlig. Amputation under knäet diskuterades, men tack vare tryckkammarbehandlingar räckte det att amputera tårna, berättar Annelie.

Idag har Annelie två tåproteser och specialanpassade skor och inlägg. Tack vare proteserna kan hon ha målade naglar och nättare skor idag, något som hon verkligen saknade. Annelie har nära kontakt med ortopedskoteknikern Niclas Nyhlén och fotterapeuten Anithe Lindmark som båda ingår i Diabetesfotteamet på Nyköpings lasarett.

– Jag har ju varit som en inneboende däruppe på sjukhuset, de känner mig väl och jag känner värmen från dem så fort jag träffar dem. Niclas och Anithe, jag älskar de där två alltså. Vi pratar om allt och utbyter något som är så oerhört värdefullt för mig.

Niclas Nyhlén är ortopedteknisk chef på Aktiv ortopedteknik i Nyköping. Han har följt henne mot en fungerande gång och nya tår efter amputationen.

– I början hade Annelie småsår som vi kunde hålla i schack med hjälp av specialskor och inlägg, säger Niclas. Efter amputationen använde vi oss av en silikonstrumpa – kiseloljan i silikonet stimulerar läkningen och gör att ärren blir finare.

Sedan ville Annelie ha tår, framförallt för att kunna gå i sandaler på sommaren. Hon fick en tåprotes som skulpterats fram utifrån en avgjutning av de tår hon då hade kvar på ena foten. Strumpan med tårna kombinerades med en stel sula med avrullning. Om man inte har någon framfot blir det svårt att hålla balansen, men tack vare sulan kan man ta ut steget normalt.

– För mig som ortopedskotekniker är funktionen alltid i centrum, det viktigaste är att klara vardagen och att situationen inte förvärras. Men att tårna ser ut som tår och att hon ser ut som vem som helst, det är världens lyft för Annelie. Estetik är funktion och funktion är estetik. Det hela hänger ihop.

Anithe Lindmark är Annelies fotterapeut sedan tjugo år tillbaka. Just nu ses de inte så mycket, eftersom situationen med foten är avsevärt bättre än tidigare.

– Vi saknar varandra, även om det är skönt att slippa ses så ofta, skrattar Anithe. Annelie är en energikälla i med- och motgång, på grund av sitt psyke. Det har varit fantastiskt att jobba med henne.

Grunden i ett bra arbete kring fötter och hjälpmedel är att det finns bra kommunikation i hela teamet, menar Anithe och Niclas. Det handlar om att allas arbete är lika viktigt, att alla ger samma budskap till patienten och om att hålla kontinuerlig kontakt. Något som fungerar väldigt bra i Nyköping, åtminstone om man frågar Annelie.

– Jaja, visst funkar det bra, säger Niclas. Vi gör det ju tillsammans! 

Annelie är en riktig överlevare. Förutom amputationen har hon överlevt fem hjärtinfarkter och genomgått en bypassoperation. Tack vare en njur- och bukspottkörteltransplantation är hon fri från sin diabetes idag – men inte från sviterna.

Var hittar du kraften, Annelie?
– Det är ju trevligt att sitta här och äta en god lunch med er! Jag blir glad av det mesta, mina katter, naturen, vackert väder, åka motorcykel med min man. Jag gläder mig åt småsaker, tar första bästa chans. Annars kan man få vänta så väldigt länge på att vara glad.

Diabetesfotteamet i Nyköping består av medicinläkare, ortopedläkare, infektionsläkare, diabetessköterska, undersköterska, ortopedskotekniker och tre fotterapeuter.