Egenvård vid diabetes

För personer med diabetes är det viktigt med god egenvård av fötterna, då förändringar, som rodnader eller förhårdnader kan utvecklas till fotsår som kan vara svåra att läka.

Som diabetiker finns det en ökad risk för nedsatt cirkulation och känsel i foten. Detta kan leda till komplikationer av både lättare och allvarligare slag. Domningar och nedsatt känsel utvecklas under lång tid och kan vara svåra att själv upptäcka. Därför är det viktigt med god egenvård av fötterna: titta på fötterna dagligen och vara observant på förändringar, som rodnader eller förhårdnader då de kan utvecklas till fotsår som kan vara svåra att läka.

Torr och sprucken hud uppstår när fotens svettfunktion försämras av de nervskador (polyneuropati) som diabetes ger.

Förhårdnader och felställningar uppstår vid felaktig belastning eller olämpligt skoval. Eftersom diabetes även påverkar känseln i foten är det inte säkert att detta upptäcks direkt.

Sår på foten kan lätt uppstå om känseln är nedsatt. Läkningen går långsamt eftersom cirkulationen också är påverkad. Fotsår är därför ett mycket allvarligt tillstånd som kan leda till långvarig sårbehandling och amputation

Tips & råd egenvård

Bilderna ger dig bra tips på hur du kan ta hand om dina fötter på bästa sätt. Du kan även ladda ned dokumentet här (pdf)

Vill du ha mer information om diabetesfoten? Hämta vår broschyr (pdf).

Skriv till oss »