Skor och inlägg

Rätt skor och inlägg kan förebygga se flesta besvären orsakade av nedsatt cirkulation och känsel. Vi på Aktiv Ortopedteknik finns här för att stödja dig och skapa förutsättningar för ett aktivt liv.

Som diabetiker finns det en ökad risk för nedsatt cirkulation och känsel i foten. Detta kan leda till komplikationer av både lättare och allvarligare slag. De flesta besvären kan förebyggas med hjälp av skor i rätt storlek som inte orsakar skavsår.

Skor till diabetiker brukar vara lite rymliga, utan sömmar som skaver, med individuella inlägg som avlastar särskilt utsatta områden. För diabetiker är det extra viktigt att hitta rätt storlek då skavsår kan skapa stora problem.
Särskilda behandlingsskor kan användas om sår redan har uppkommit eller om det är stor risk för sår. Dessa har en helt stel sula för optimal avlastning och är extra rymliga för att undvika tryck.
Bekvämskor eller efterbehandlingsskor används främst i förebyggande syfte för att undvika sår vid fotproblem. Om du tidigare har haft fotsår är risken stor att du får det igen och du bör därför få hjälp med utprovning av skor och inlägg.

Använd alltid skor eller tofflor när du står eller går, även inomhus.
Kontrollera alltid att skons insida är fri från grus och stenar innan du tar på den.

Aktiv Ortopedteknik har representanter som är delaktiga i de multidisciplinära teamen som rör diabetesfoten.

Tips & råd för skor och inlägg

Se bilderna för att få fler råd kring rätt val av skor och inlägg. Du kan även ladda ned ett dokument här (pdf)

Skriv till oss »