Vår ortopedtekniker brinner för ny teknik och digitala verktyg

Med hjälp av en 3D-printad pekhjälm och blissbräda kan patienter som saknar tal kommunicera och påverka sina egna livsvillkor. Det här är en av produkterna som har tagits fram av Martin Tjernström, Ortopedtekniker på Aktiv Ortopedteknik i Malmö.

3D-printad pekhjälm i nylon

I Sverige finns det flera hundra personer som saknar tal och har problem med att läsa och stava, oftast förekommande i samband med olika typer av rörelsevariationer. För dessa har blissymbolerna blivit ett alternativ eller ett komplement till att hjälpa till vid talsvårigheter. Som hjälp för att kunna använda blissbrädan kan man ha en så kallad pekhjälm. Med hjälp av pekhjälmen och blissbrädan kan patienten kommunicera och påverka sina egna livsvillkor. Den här pekhjälmen är 3D-printad med en MJF-teknik i nylonplast. Det här är en av produkterna som har tagits fram av Martin Tjernström, Ortopedtekniker på Aktiv Ortopedteknik i Malmö.


Pekhjälm tillverkad med 3D-teknik
 

Traditionellt tillverkad pekhjälm.

Mötet med patienten är extra roligt när man ser den ökade livskvalitén

Till vardags jobbar Martin med att tillverka ortoser och proteser i olika material, både manuellt på traditionellt vis, men på senare tid också mer med digitala verktyg som 3D-skanning, CAD-konstruktion, vakuumformning och fräsning. Martin som träffar patienter en dag i veckan för att leverera skoinlägg och prefabricerade hjälpmedel, tycker att mötet med patient är speciellt roligt när man ser vilken skillnad och förändrad livskvalitet ett hjälpmedel kan ge.

Martins digitala intresse har resulterat i en utbildning inom CAD-konstruktion och additiv tillverkning på distansprogrammet 3D-printspecialist. Examensarbetet var inriktad mot medicinska modeller och individanpassade implantat på odontologen på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg. Förutom sitt dagliga arbete på Aktiv Ortopedteknik i Malmö är Martin en del av modelleringssupporten för alla Aktiv Ortopedteknik-center.

Avslutningsvis säger Martin att ny teknik och digitalisering, som han brinner extra mycket för, är definitivt nya verktyg som vår bransch kommer ha mycket nytta av i framtiden.