Här kan du läsa om riskfaktorer, diabetes-symptom på fötter och vad du bör göra om du upptäcker någon av dessa symptom. För att förhindra uppkomsten av diabetesfotsår är det viktigt att du tar hand om dina fötter!

Var noga med din egenvård och att du har rätt saker på fötterna samt inlägg vid behov. Använd alltid skyddande tofflor när du står eller går, även inomhus. Här är diabetes-symptom på fötter som du bör vara vaksam på.

Diabetesfotsår – sår på fötterna

– Mycket allvarligt!

Diabetesfotsår kan vara mycket allvarligt. Om du upptäcker ett sår på foten; kontakta omedelbart din vårdcentral för att få såret undersökt, oavsett hur litet såret är.

Charcotfot – svullen fot vid diabetes

– Mycket allvarligt!

Charcotfot karaktäriseras av en röd, varm och svullen fot. Vid långvarig diabetes kan du drabbas av Charcot-fot; ett tillstånd som ger skört skelett och som kan förstöra fotens ledband. De vanligaste symtomen är:

  • Svullnad
  • Rodnad
  • Värmeökning

Svullen fot vid diabetes är ett symptom på Charcotfot, och ska tas på allvar, precis som rodnad och känslan av brännande fötter. Om du misstänker att du har Charcotfot ska du undvika belastning och omgående kontakta din vårdcentral eller diabetesteam.

Det surrar i fötterna & nedsatt känsel

Att ha fungerande känsel i fötterna är viktigt för att upptäcka diabetes-symptom på fötter, såsom skav och tryck, i god tid. Du kan ha känselbortfall i fötterna om du upplever:

  • En krypande eller stickande känsla av att det surrar i fötterna
  • Att det känns som att strumporna veckar sig eller att du går på wellpapp/kartong
  • Att du svettas mindre nu än tidigare

Det är viktigt att utföra bra och noggrann egenvård vid diabetes, särskilt om du misstänker att du har nedsatt cirkulation i dina fötter. Det är dessutom viktigt att du har anpassade inlägg eller skor som minskar risken för att det symptom ska uppstå. För att säkerställa att du inte missar några diabetes-symptom på dina fötter bör du också gå på regelbundna fotundersökningar hos din vårdcentral.

Lågt fotvalv – en riskfaktor

Vid lågt fotvalv eller plattfothet är foten nedsjunken, vilket kan öka risken för tryck och skav. Om du har lågt fotvalv är val av sko och inlägg extra viktigt.

Dålig blodcirkulation vid diabetes

Nedsatt cirkulation innebär att vävnader i foten inte får tillräckligt med syre och näring. Dålig blodcirkulation vid diabetes kan innebära att du upplever:

  • Att foten känns kall
  • Minskad behåring på fotrygg och tår
  • Ökad smärta efter ca 200 m gång

Om du misstänker att din cirkulation är nedsatt är det extra viktigt att du är noga med egenvård och med dina skor. Du bör också besöka din vårdcentral för att göra regelbundna fotundersökningar.

Hallux valgus

Hallux valgus är när din stortå är vinklad mot de övriga tårna. Vanliga besvär vid hallux valgus är att:

  • Stortån ger tryck och skav på andra tår
  • Fotknölen vid stortåbasen kan smärta, få rodnad och förhårdnad
  • Utsidan av lilltån får tryck av skon

Om du har hallux valgus är val av sko extra viktigt.

Lindra besvären med rätt skor

Att bära rätt skor kan hjälpa till att minska risken för problem samt lindring av besvär och symtom kopplade till diabetesfot. Så kallade diabetesskor och inlägg hjälper till att både förebygga och lindra besvär. Det är viktigt att de är bekväma och har rätt passform. Skorna karaktäriseras ofta av sin stötdämpande sula, låga klack, mjuka material och breda passform kring tårna. Även om det är viktigt att tårna har gott om utrymme att röra sig på är det viktigt att de inte är för stora, då detta också kan skapa problem.

Med rätt skor kan du lindra besvären och förebygga uppkomsten av diabetes-symptom på fötter.

Mer information om diabetesfot

Det är viktigt med god egenvård av dina fötter vid diabetes. Som diabetiker finns det en ökad risk för nedsatt cirkulation och känsel i foten. Detta kan leda till komplikationer av både lättare och allvarligare slag. Här får du värdefulla tips och råd från våra experter.

Fotvård för diabetiker, också kallad ortopedteknisk behandling, rekommenderas om du som diabetiker har fotkomplikationer eller hudförändringar som ökar risken för tryck och skav.

Rätt skor och inlägg när du har diabetes kan förebygga de flesta besvär orsakade av nedsatt cirkulation och känsel. De flesta besvären som du upplever vid diabetesfot kan förebyggas med hjälp av skor i rätt storlek som inte orsakar skavsår – särskilt bra är anpassade skor för diabetiker, också kallade ”diabetesskor”.

Kontakta oss