Diabetesskor och inlägg

Rätt skor och inlägg kan förebygga de flesta besvär orsakade av nedsatt cirkulation och känsel.

Vi på Aktiv Ortopedteknik finns här för att hjälpa dig hitta rätt diabetesskor och inlägg i ett steg att upprätthålla ett aktivt liv, trots diabetes.

Skor för diabetiker minskar besvären

De flesta besvären som du upplever vid diabetesfot kan förebyggas med hjälp av skor i rätt storlek som inte orsakar skavsår – särskilt bra är anpassade skor för diabetiker, också kallade ”diabetesskor”. Utan rätt skor för diabetiker finns det en ökad risk för nedsatt cirkulation och känsel i foten, vilket kan leda till komplikationer av både lättare och allvarligare slag.

Skor för diabetiker

Skor för diabetiker brukar vara lite rymliga, utan sömmar som skaver, med individuella inlägg som avlastar särskilt utsatta områden. För diabetiker är det extra viktigt att hitta rätt storlek då skavsår kan skapa stora problem.

Ortopediska skor för diabetiker

Det finns ortopediska skor för diabetiker och särskilda behandlingsskor kan användas om sår redan har uppkommit eller om det är stor risk för sår. Dessa har en helt stel sula för optimal avlastning och är extra rymliga för att undvika tryck. Bekvämskor eller efterbehandlingsskor är ortopediska skor för diabetiker som används främst i förebyggande syfte för att undvika sår vid fotproblem. Om du tidigare har haft fotsår är risken stor att du får det igen och du bör därför få hjälp med utprovning av skor och inlägg.

Användning av skor

  • Använd alltid skor eller tofflor när du står eller går, även inomhus.
  • Kontrollera alltid att skons insida är fri från grus och stenar innan du tar på den.
  • Komplettera med noggrann och kontinuerlig behandling av dina fötter med egenvård vid diabetes.

Tips & råd vid val av diabetesskor och inlägg

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till vid val av diabetesskor. Här går vi igenom hur du ska tänka kring bland annat val av sula, knäppning/knytning och inlägg. Du kan även ladda ner tipsen som en PDF tillsammans med pedagogiska bilder.

Sandal

Använd sandaler när du vistas inomhus. De skyddar om du slår i foten eller trampar på något vasst.

Walkingsko

Använd walkingskor om du går utomhus och vill ge dina fötter bästa hjälp och komfort.

Rundad sula

En rundad sula gör att steget ”rullar” fram när du går, vilket minskar stress på fotens leder. Sulan kan vara rundad både i framfot och klacka, vilket är standard på walkingskor. Sulan bör vara 1 cm tjockare i klacken än i framfoten.

Vridstyv sula

Sulan på skon bör vara vridstyv och endast böjbar vid tåleden. Detta ger foten en stabil grund och kan förhindra att du går snett. Testa att vrida och böja sulan för att bedöma stabiliteten (det ska vara mycket motstånd).

Stabil hälkappa

För att ge stabilitet till fot och ankel bör skon ha en stabil hälkappa och bred sula. Kläm på hälkappan för att bedöma stabiliteten.

Inlägg

Om du ska använda inlägg är det viktigt att skon har en löstagbar innersula, annars kan skon bli för trång.

Snörning eller kardborreband

Det är viktigt att skon sitter åt ordentligt. Snörning är att föredra, men kardborreband kan också vara ett bra alternativ. Lågt insteg, dvs att snörningen går långt fram på skon gör det lättare att komma i och ur skon.

Tillräckligt utrymme

Känn med handen inuti skon och kontrollera att inga vassa sömmar eller kanter finns. Skon bör vara ca 1 cm längre än längsta tån och även erbjuda tillräckligt utrymme på höjden för eventuella hammartår/klotår. Tänk på att skor är en förbrukningsvara och att slitna skor bör bytas ut.

Om du behöver fler tips och råd vid val av diabetesskor och inlägg är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi har representanter som är delaktiga i de multidisciplinära teamen som rör diabetesfoten.

Mer information om diabetesfot

Det är viktigt med god egenvård av dina fötter vid diabetes. Som diabetiker finns det en ökad risk för nedsatt cirkulation och känsel i foten. Detta kan leda till komplikationer av både lättare och allvarligare slag. Här får du värdefulla tips och råd från våra experter.

Fotvård för diabetiker, också kallad ortopedteknisk behandling, rekommenderas om du som diabetiker har fotkomplikationer eller hudförändringar som ökar risken för tryck och skav.

Här kan du läsa om riskfaktorer, diabetes-symptom på fötter och vad du bör göra om du upptäcker någon av dessa symptom. 

Kontakta oss