Möt Matthias

Matthias Holgersson är 47 år, och har sedan 35 år diabetes. Matthias som även är blind har till sin stora glädje äntligen fått sin efterlängtade ledarhund. Ledarhunden öppnar nya möjligheter för Matthias att nu kunna ta sig ut och börja göra längre promenader, något som han har saknat och som han nu verkligen ser fram emot.

Ny hund och nya skor

Matthias inser att han behöver ett par nya skor som är lite mer stabila än de som han har idag. De skor som han har är försedda med kardborrband och har fungerat bra för lite kortare sträckor. För att känna sig säker och stabil under de längre promenaderna som han nu tänker sig vill han byta ut de gamla mot nya med vanlig snörning. 
Detta blev anledningen för Matthias att kontakta Aktivortopedteknik i Bergshamra där han varit tidigare och blivit nöjd med de hjälpmedel han har tillhandahållits. Hos Aktiv Ortopedteknik får han träffa podiatern Melike Youssouf.

Förberedelser

Melike’s förberedelser börjar med en anamnes, vilket bland annat innebär att läsa befintliga journaler, för att göra sig en bedömning om hälsotillstånd och eventuella diagnoser, som kan vara av vikt i sammanhanget. Matthias diabetes gör att han är riskpatient, vilket innebär att han är extra känslig för fotsår, som till exempel skoskav. 
Vid det första mötet med Matthias gör hon en grundlig utvärdering av hans befintliga skor och inlägg skor. Melike lyssnar även på hans egna upplevelser om hur hans skor och inlägg har passat, och om han har några andra önskemål om ändringar som behöver göras. 
Nästa steg är att ta nya avtryck av fötterna, detta ligger till grund för att tillverka de nya inläggen. Avtrycken kan göras antingen via en fotscanning eller via gipsavtryck. Att tillverka individanpassade inlägg är ett precisionshantverk som kräver stor noggrannhet för att förebygga och eliminera risker för sårbildning.

Leverans av nya skor och inlägg 

När skor och inlägg är klara för leverans kommer Matthias tillbaka till Aktiv Ortopedtekniks för utprovning, med sig har han sin nya ledarhund en glad och nyfiken labrador.
Matthias får nu sätta på sig skorna för att göra en sista bedömning om passformen så att de är utformade på rätt sätt och känns stabila och sköna. Efter en kort stunds promenerade i korridorerna visar det sig att det behövs en liten justering av själva inläggen. 


Efter att Melike justerat inläggen provas skorna på nytt med en liten promenad i korridoren. Matthias känner sig bekväm och upplever att han nu har ett par skor som känns både bekväma och stadiga. Han är mycket nöjd med det nya hjälpmedlet och det professionella och personliga bemötandet han fått av Melike.


Nu är Matthias och hans nya ledarhund redo för långa promenader.