Fotskador

Fotens leder hjälper till att bära upp oss, få oss i rörelse och gör oss flexibla. Musklerna hjälper oss att förflytta oss, stödja oss och justera oss. Här kan du läsa om de vanligaste fotrelaterade besvären och hur vi kan hjälpa till behandla och stödja.

Problemområden

Ont i foten

Ont i foten

Fotbesvär är vanligt förekommande och det finns många olika slags besvär. Smärta i foten: under fotsulan, i hälen eller på fotleden beror förmodligen på en felbelastning av foten.

Hälskador

Hälskador

Att ha ont i hälen är ett vanligt besvär, smärtan kan kännas under hälen men för det mesta sitter besväret runt hälsenan. Besvären kan komma ifrån hög belastning men också dåliga skor. Skador på hälen kan även uppkomma från att man trampar snett eller får ett slag mot hälen.

Tåskador

Tåskador


Stressfraktur

Stressfraktur

Stressfraktur uppstår genom upprepad belastning som överskrider skelettets hållfasthet. Frakturen kallas därför i vissa fall även för utmattningsbrott.

Stukad fot

Stukad fot

Stukningar på utsidan av foten är en av de vanligaste skadorna i fotleden drabbar allt från elitidrottare till vanliga motionärer.

Droppfot

Droppfot

Droppfot innebär att förmågan att lyfta upp foten är nedsatt eller obefintlig. Tillståndet gör att foten släpar, vilket gör att den drabbade måste lyfta knäet högre för att foten inte ska slå i underlaget.

Högt fotvalv

Högt fotvalv

Ett högt fotvalv, även kallat pes cavus, är motsatsen till en plattfot och finns i olika svårighetsgrader.

Mortons syndrom

Mortons syndrom

Mortons neurom eller syndrom är ett smärtsamt tillstånd som beror på att en nerv har klämts mellan benen i framfoten, och bildar en knuta som kan ge svår belastningssmärta.

Plattfot

Plattfot

Plattfot innebär att det längsgående fotvalvet är betydligt lägre än normalt, vilket ibland leder till överbelastning och smärta, framförallt på insidan av foten

Pronation

Pronation

De flesta av oss pronerar, det betyder att man sätter i foten med utsidan av hälen, och man skjuter ifrån med en inåtvinkling av foten. Graden av pronation kan variera, från lättare pronation till överpronation. Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, där belastningen ökar dramatiskt vid felställningar som pronation.

Supination

Supination

Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, där belastningen ökar dramatiskt vid felställningar så som supination. Detta innebär att individen tippar foten eller utåt (supinerar) vid steget