Knäskador

Knäskador eller ont i knät drabbar utövare av många olika sporter och är den vanligaste typen av idrottsskada. Här kan du läsa mer om de vanligaste knäskadorna och hur man kan undvika och få hjälp med skor, inlägg och ortoser.

Problemområden

Vad är en knäskada

Vad är en knäskada

Knäleden är kroppens största led och utsätts naturligt för stora belastningar. Vid vanlig promenad belastas knäleden med 2-3 gånger kroppsvikten vid varje steg, vid löpning och hopp ökar denna belastning avsevärt.

Hopparknä

Hopparknä

Hopparknä beror på en skada på övre delen av knäskålssenan och kallas så eftersom skadan är vanlig bland höjd- längd och trestegshoppare. Hopparknä är även vanligt inom bollsporter som fotboll, handboll, volleyboll och innebandy. Hopparknä är en överbelastningsskada och besvären blir ofta långvariga då även ärrbildning bakom senan kan uppstå.

Korsbandsskador

Korsbandsskador

Korsbandsskador innefattar skador på främre eller bakre korsbandet. Det vanligaste är skador på det främre korsbandet. Det är viktigt med korrekt diagnos tidigt för att påbörja lämplig behandling men undersökning tidigt kan försvåras av smärta, muskulärt motstånd och svullnad.

Löparknä

Löparknä

Löparknä uppstår när senstråket tractus iliotibialis som går på utsidan av knäleden blivit överbelastad. Löparknä är vanligt hos långdistanslöpare och orienterare.

Meniskskada

Meniskskada

Meniskerna fungerar som stötdämpare i knäleden och sprider belastningen över en större yta. Meniskskador kan förekomma både på insidan respektive utsidan av knäet.

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom drabbar främst högaktiva ungdomar och är vanligast hos pojkar. Besvären läker ut spontant men läkningstiden kan sträcka sig över flera år.

Skada på sidoledbanden

Skada på sidoledbanden

Skada på sidoledbanden i knäet kan innebära en delvis eller total bristning av sidoledband och kan drabba både insida och utsida av knäet.