Skador och diagnoser

Här hittar du information om vanliga skador och problemområden

Höft och ljumskskador

Höft och ljumskskador

Har du ont i höften eller ljumsken beror det ofta på överbelastningsskador eller höftledsartros.

Dysmeli

Dysmeli

Vad är dysmeli? Dysmeli är en medfödd skada på en eller flera extremiteter, dvs avsaknad av arm, ben eller del därav.

Vad är en skada

Vad är en skada

Fysisk aktivitet benämns idag ofta som vårt billigaste läkemedel. Flera vetenskapliga studier visar att en ökad grad av fysisk aktivitet förbättrar hälsoläget i befolkningen. Samtidigt, genom att vi ökar den fysisk aktiviteten ökar vi också risken för skador på vår rörelseapparat, både i form av traumatiska skador och överbelastningsskador.

Ehlers Danlos Syndrom – EDS

Ehlers Danlos Syndrom – EDS

Ehlers-Danlos Syndrom, som ofta benämns EDS, är en ärftlig sjukdom som karaktäriseras av en förändrad bindvävsstruktur. Symtom kan vara exempelvis överrörliga leder, ledinstabilitet och smärta/värk.

Armskador

Armskador

Skador i arm och armbåge är vanligt förekommande hos hantverkare, kontorsarbetare och utövare av sporter såsom tennis, golf och badminton. Orsaken kan vara överbelastning vid upprepad ensidig rörelse för handen och underarmen eller akuta skador som frakturer.

Benskador

Benskador

Besvär med benen är vanligt förekommande. Det finns en hel del olika symptom förknippat med detta, några övergående och andra mera långvariga. Vi har här listat några av de vanligaste benbesvären. Om du har frågor, hör av dig till närmaste ortopedtekniska mottagning.

Diabetesfot

Diabetesfot

Att leva med diabetes kan ha stor inverkan på vardagen, med många utmaningar, både i ditt arbete, hemma och på fritiden. Vi på Aktiv Ortopedteknik finns här för att stödja dig och skapa förutsättningar för ett aktivt liv när du drabbas av diabetesfot.

Vad är diabetesfot

Diabetesfot är ett tillstånd som kan uppstå hos personer med långvarig diabetes. Det innebär komplikationer i fötterna på grund av nervskador och nedsatt blodcirkulation, vilka är vanliga effekter av diabetes. Det är viktigt att understryka att diabetesfot inte är en oundviklig följd av diabetes, utan ett tillstånd som kan förebyggas med noggrann skötsel och regelbundna hälsokontroller.

Diabetesfot kan resultera i en rad problem, från torr hud och sår, till allvarligare komplikationer som infektioner och i värsta fall amputation. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på dina fötter som diabetiker, och ser till att sköta dem väl. Genom att förstå vad diabetesfot innebär kan du aktivt bidra till att förhindra dess uppkomst.


Fotskador

Fotskador

Fotens leder hjälper till att bära upp oss, få oss i rörelse och gör oss flexibla. Musklerna hjälper oss att förflytta oss, stödja oss och justera oss. Här kan du läsa om de vanligaste fotrelaterade besvären och hur vi kan hjälpa till behandla och stödja.

Knäskador

Knäskador

Knäskador eller ont i knät drabbar utövare av många olika sporter och är den vanligaste typen av idrottsskada. Här kan du läsa mer om de vanligaste knäskadorna och hur man kan undvika och få hjälp med skor, inlägg och ortoser.

Ledskador

Ledskador

Ledskada innebär att strukturer innanför ledkapseln (så kallade intraartikulära strukturer) går sönder, ibland på grund av upprepade mindre krafter under lång tid och ibland på grund av hastigt uppkomna starka och riktade krafter. Större frakturer syns oftast med vanlig röntgen och behandlas i syfte att återställa ledens anatomi. Ofta krävs operation för att skapa förutsättningar för god läkning och tidig mobilisering.

Nack -och axelskador

Nack -och axelskador

Spänningar i nacke och axlar är vanligt hos många. Ofta beror det på överbelastning eller inflammation i muskler vid axelleden. Överbelastningsskador orsakas ofta av att du tränar med felaktig teknik eller stegrar din träning för mycket på för kort tid. Spänningar i nacken som strålar ut i axlarna är vanligt hos kontorsarbetare, industriarbetare och frisörer där ensidiga och statiska arbetsmoment utförs.

Ryggbesvär

Ryggbesvär

Kärt barn har många namn, några namn på ryggsmärta eller ryggskada är tex ryggskott, ischias, lumbago och diskbråck. Läs mer om symtomer och orsaker vid diskbråck och ryggskott.