Skor för fotproblem

Lider du av fotproblem som exempelvis hallux valgus, skräddarknuta eller hallux rigidus så är det viktigt att ha rätt skor. Pronation och supination är andra problem som kan leda till ont i rygg eller knän. Vi har skor som minskar trycket på fötter, knän, höft och rygg. Våra experter hjälper dig att hitta rätt.

Aktiv Ortopedtekniks duktiga ortopedingenjörer, skotekniker och podiater hjälper dig med individanpassade skor. Behöver du specialanpassade skor kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik-center. Läs mer specialanpassade skor nedan.

Skor vid skador som .....

Skor vid Hallux rigidus

Skor vid Hallux rigidus

Hallux rigidus innebär en förslitning i stortåns grundled som ger minskad rörlighet, på grund av kraftiga pålagringar runt ledytans kanter. Du kan få svårt att böja stortån och att det kan göra ont vid exempelvis promenader. Det kan också medföra smärta och känslighet för tryck vid problemområdet. Om åtgärder inte sätts in i tid kan operation vara nödvändig.

Skor vid Hallux Valgus

Skor vid Hallux Valgus

Deformiteter på stortån omskrivs ofta som Hallux Valgus. Det är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och pekar inåt emot de andra tårna. Oftast så växer det ut en knöl på insidan av stortån, samt att tåleden trycks ut.

Skor vid Hälsporre

Skor vid Hälsporre

Hälsporre är kort förklarat resultatet av en långvarig överbelastning av de stora senorna under fotsulan. Denna överbelastning ger upphov till smärtor i hälen, stelhet i foten och kan i vissa fall generera en taggutväxt på hälen.

Skor vid Skräddarknuta

Skor vid Skräddarknuta

En trycksmärta på lilltån, oftast lokaliserad vid basen för lilltån, kan vara symtom för skräddarknuta. Det ter sig som en tydlig utbuktning av lilltåleden basen av tån. Det är även vanligt att lilltån vinklas inåt i en varusställning. Absolut vanligast är problemet i samband med hallux valgus, men kan även förekomma självständigt.

Skor vid Reumatism

Skor vid Reumatism

De flesta patienter med reumatism, reumatoid artrit, har sjukdomen i händernas och fötternas olika leder. Reumatismen förstör ledkapslar och ledband och i regel uppstår deformiteter så som valgusställning i fotleden, lateral deviation av framfoten, hallux valgus eller hammartå.

Skor vid Pronation

Skor vid Pronation

Pronation innebär att du tippar foten inåt (pronerar) vid steget. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä, samt högre upp i kroppen och kan leda till ryggbesvär eller nackbesvär.

Skor vid Supination

Skor vid Supination

Supination är en naturlig rörelse och blir skadlig när den förekommer under en längre tid eller när utåtroteringen inte kan kontrolleras av foten. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä samt högre upp i kroppen och kan leda till ryggbesvär eller nackbesvär