Möt en Sadelmakare i mästarklass

Stefan Borg på Aktiv Ortopedteknik i Stockholm är begreppen rutin och kunnighet personifierat. Inte alls så konstigt om man beaktar de otaliga speciallösningar som han skapat under de drygt fyrtio åren han varit verksam inom yrket.

Att han älskar och brinner för sitt hantverk är lätt att förstå, när man ser ett axplock av vad han har åstadkommit genom åren. Ta tex hans innovation av specialhandskar för rullstolsburna som sedan utvecklades från att enbart vara en handortos för förflyttning för brukare i rullstol,  till att kunna användas som ett fästelement i vilken man kan fästa olika hjälpmedelstillbehör som, gafflar, tandborstar, pennor och greppgummi.

Vad är då grunden till att han fortfarande är hungrig på att få bidra med sin innovationsförmåga kring att skapa funktionella speciallösningar och estetisk kosmetik för ortopedtekniska hjälpmedel.
-Jag formligen älskar att jobba med mina händer, säger han med ett litet skratt, om jag inte hade haft det att hålla på med genom åren skulle jag antagligen blivit lite prillig. Det är mitt kall, som det brukar heta i den bättre litteraturen, han berättar detta samtidigt som han jobbar med kosmetik till en lårbensprotes. 


Det är det ena, och för ett ögonblick blir den annars lättsamma och gladlynte Stefan helt allvarlig.
–Man måste förstå att det handlar i grund och botten om att kunna ge folk en ökad grad av självständighet och självkänsla. Om det jag kan göra, även om det bara handlar om att omforma en kosmetik, och det bidrar till att öka patientens självkänsla och livskvalitet, så tvekar jag inte en sekund att ta mig an och göra det.

Passionen går inte att ta miste på och Stefan har genom åren blivit något av en legend inom sitt skrå, just för sitt breda kunnande och kompetens.

Stefan har genom åren blivit uppmärksammad och intervjuad vid ett flertal tillfällen och i olika publikationer om sin outsinliga förmåga till nytänkande och att skapa, anpassa speciallösningar för individer med olika behov.
På frågan om vilken kategori av patienter som känns mest roligt och utmanande att jobba med, svarar han.
-Alla, det kan vara fråga om en protes med hög komplexitet som byggs upp hela vägen från fot till höft med många ingående komponenter. Men det kan också vara en mycket enklare variant av hjälpmedel. Det avgörande är hur stor patientens egenupplevda livskvalitet som hon eller han får i vardagen det handlar om. När det man har presterat och åstadkommit, oavsett komplexitetsgrad fungerar och kunden är på något sätt nöjd, det är där själva solskenet i jobbet ligger.

En naturnära kontakt

På sin fritid är det friluftsliv som gäller, fjärran från jäkt, larm och stadsbuller.
Att bara få vara, och uppskatta tillvaron och närheten till naturen. Jag har en kajak som jag brukar paddla runt med i vikar och skär. Att lyssna på tystnaden när man glider ljudlöst genom vattnet är helt underbart och avkopplande. Det behövs inte så mycket för att få sinnesro mellan varven tycker han.
Samtidigt kan det fungera som en katalysator för att hitta lösningar på sådant som man grubblar på i jobbet. En del löser sina grubblerier och funderingar när de är ute och joggar. Min grej är att vara ute och paddla, utan telefoner och andra störelement har man chansen att tänka ”klart” utan att bli avbruten och hoppa från det ena till det andra, även om det bär med sig sin egen tjusning och utmaning.

Kommentaren är förståelig, eftersom det ständigt är handläggare, tekniker och andra kollegor som påkallar på hans uppmärksamhet under den korta stunden som vi pratas vid.