Axelortoser

Axelortos | Axelstöd | Mitella

Axelortoser är bra hjälpmedel för korrigering, avlastning och smärtlindring. När du upplever smärta och besvär med att röra armen, på grund av exempelvis stroke eller skador i axel/skuldra, kan en axelortos vara ett bra hjälpmedel. Axelortoser kan ibland kallas axelstöd eller mitella.

En ortos för axel eller skuldra ger märkbar avlastning, lindrar smärta och kan leda till en förbättrad kroppshållning. En axelortos kan även ge stöd av arm och axel efter exempelvis trauma eller operation. 

När behöver jag en axelortos?

Spänningar i nacke och axlar är vanligt hos många. Ofta beror det på överbelastning eller inflammation i muskler vid axelleden. Överbelastningsskador orsakas ofta av att du tränar med felaktig teknik eller stegrar din träning för mycket på för kort tid. För att minska smärta och stelhet bör du se över din arbetssituation och avstå från statiska och monotona moment. Det är viktigt att du tränar och stretchar de stela och svaga musklerna. Att använda en axelortos (ibland kallad mitella) är ett sätt att minska smärta och få stöd under träning.

Utprovning av axelortos

Aktiv ortopedteknik kan erbjuda ett brett utbud av axelortoser. Våra ortopedingenjörer hjälper dig att hitta rätt ortos för ditt tillstånd. Utprovning av din axelortos (mitella) görs av kvalificerad personal hos oss på Aktiv Ortopedteknik, ofta i samråd med vårdpersonal. Vi erbjuder både specialanpassade ortoser och prefabricerade ortoser. Prefabricerade ortoser kan du köpa direkt i någon av våra butiker eller kliniker.

Behöver du en specialanpassad ortos kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik-center.