Handortos / handledsstöd

Händerna är människans mest frekvent och intensivt använda verktyg. Det är inte ovanligt att de ibland kan bli överansträngda eller att det påverkar oss om de får en begränsad rörlighet. Återkommande överbelastning av händerna kan resultera i mjukdelsskador, både akuta och kroniska, i handleds-, finger- och tumlederna. De vanligast förekommande besvären är karpaltunnelsyndrom och tumbasartros.

Handortoser och handledsskydd kan effektivt stabilisera och avlasta handen och handleden och ge stöd efter skador eller operationer.

När används handortos / handledsstöd?

Handortos eller stöd används i allmänhet för att återställa eller förbättra muskel och skelettproblem som härrör från trauma eller sjukdom som artrit. Ortoser för hand kan också vara fördelaktiga för att hjälpa personer som har drabbats av karpaltunnelsyndrom eller neurologisk nedsättning såsom stroke, MS, EDS, ryggmärgsskada eller perifer neuropati. Exempel på användningsområden:

  • Skadeförebyggande
  • Smärtlindring
  • Värmande
  • Stabilisering av leder
  • Vid sträckningar och överansträngningar
  • Vid inflammationer (ex tennisarm, musarm, tendinit, långvarig töjning vid bla spacticitet, förlamning eller felställningar)

Utprovning handortoser

Utprovning av handortoser och handledsstöd/skydd görs av kvalificerad personal hos Aktiv Ortopedteknik, i samråd med berörd vårdpersonal. Vi tillhandahåller både specialanpassade ortoser och prefabricerade ortoser. Många prefabricerade ortoser kan du köpa direkt i någon av våra butiker eller kliniker. Behöver du en specialanpassad ortos kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos din närmsta klinik.

Åkommor som ofta resulterar i behov av handortos 

Karpaltunnelsyndrom
 

Karpaltunnelsyndrom beror på att en av handens huvudnerver ligger klämd i en kanal på handens insida. Tillståndet är vanligast hos kvinnor från 44 års ålder och uppåt, men även ofta i samband med graviditet. Tänkbara orsaker kan vara hormonella faktorer, ensidiga arbetsställningar vilket kan leda till överbelastningar, reumatiska sjukdomar och tidigare handledsbrott. Vanliga symptom är pirrningar och domningskänslor i tumme, pek-, lång- och halva ringfingret men även smärta och svaghet i nypgreppet. En handledsortos alt en hand-fingerortos kan hjälpa till att avlasta och minska symptomen genom att den håller handleden rak. Det kan även vara fördelaktigt att använda ortos nattetid. På dagtid kan ett mer elastiskt handledsstöd / handledsskydd användas för att underlätta aktivitetsutförande. Läs mer om karpaltunnelsyndrom här.

Tumbasartros

Tumbasartros innebär en uppluckring av ledbrosket så att dess kvalitet gradvis blir sämre, som sedan kan försvinna helt eller delvis. Defekten i ledbrosket kan orsakas av en snedbelastning eller tidigare skador som gjort att leden åldras fortare alternativt ärftlighet. Tumbasartros förekommer framför allt hos kvinnor över 40 år. Smärtorna är ofta lokaliserade i och runt tumleden. För att minska smärtorna bör du använda en ortos både dag som natt. Läs mer om tumbasartros här

Behöver du en specialanpassad ortos kommer du till oss via en remiss eller bokar en tid hos ditt närmsta Aktiv Ortopedteknik center.

 

-