Hälsporre / Plantar fasciit

Hälsporre innebär att en längre tids överbelastning resulterat i en liten benutväxt på hälbenet. Denna kan dock synas på röntgen även hos folk utan symtom, och den smärta som man i vardagligt tal kallar hälsporre är egentligen en överansträngning av senorna under foten, vilket kallas plantar fasciit. Dessa senor fäster i hälen och det är oftast där som smärtan sitter.

Vad är hälsporre?

Hälsporre (plantar fasciit) är en vanlig orsak till ont i hälen. Det uppstår när det tjocka bandet av vävnad som löper längs fotens undersida, (”plantar fascia”) blir inflammerat. Oftast känns smärtan som värst vid de första stegen på morgonen eller efter en längre period av sittande. Smärtan kan också sträcka sig från insidan av hälen och längs fotvalvet.

Varför får man hälsporre?

Orsaken till hälsporre är inte alltid klar, men det är vanligtvis relaterat till överbelastning och mikroskador på plantar fascia. Vid problem i samband med överbelastning kan hälsporren minska i takt med att man blir varm och har rört på sig ett tag. Orsaken till utveckling av hälsporre kan vara långvarig belastning på hårt underlag, övervikt eller dåliga skor. Om du har plattfot eller väldigt höga fotvalv har du också större risk att drabbas.

Vanliga orsaker till hälsporre är:

  • Ökad träningsdos – ökad aktivitet
  • Stående arbete på hårda golv
  • Fotvalvens uppbyggnad med låga/höga fotvalv kan öka belastningen på senan som utvecklas till en hälsporre
  • Övervikt – snabb ökning i vikt
  • Dåliga fettkuddar i hälarna – uttrampade fettkuddar ger minskad stötdämpning och risk för hälproblem
  • Dåliga skor utan stötdämpning
  • Pronation eller supination kan i längden påverka en hälsporre negativt

Hälsporre uppstår då kroppen, i ett försök att reparera upprepade småskador i senfästet, börjar lagra kalk vid senans fäste i hälbenet. Resultatet av kalkansamlingen blir ett kalkhorn som utgör själva sporren.

Behandling

Problem i hälarna kan komma och gå, men vid en konstaterad hälsporre så är det ett permanent tillstånd som kan vara svårt att bli av med om inte insatser görs.

Besvären är ofta mycket smärtsamma och tyvärr långdragna, men det finns mycket man kan göra för att lindra. Behandling av hälsporre fokuserar på att lindra smärta och inflammation samt att stärka fotens strukturer för att förhindra framtida problem med hälsporre. Behandling kan inkludera vila, is, tejpning, antiinflammatoriska mediciner, stretchingsövningar och bra skor. I svåra fall kan fysioterapi eller andra medicinska ingrepp behövas.

Orsaken bakom problemen bör undersökas av specialister som ger förslag på åtgärder.

Bra skor och inlägg

Bland det viktigaste du kan göra i din behandling är att se över ditt val av skor, och se till att de har en dämpande och stabil sula. Även individuella inlägg som avlastar hälen och korrigerar eventuella felställningar brukar göra stor nytta. Tejpning och stretching är andra vanliga behandlingsmetoder.

Bra hälsporre-skor bör ha bra dämpning som minskar belastningen på foten samt en stödjande hälkappa som stabiliserar hälområdet. Skor med bra bågstöd hjälper till att fördela kroppsvikten jämnt över foten och en flexibel framfot underlättar en naturlig gångrörelse.

Vid problem med plantar fasciit kan individuella inlägg för hälsporre tas fram med avlastning och i vissa fall en "urgröpning" för sporren. Fotbäddarna minskar belastningen och fördelar trycket på hälen samtidigt som de tar hand om de bakomliggande orsakerna till sporren.

Tejpning

Tejpning är en metod för att stödja foten och minska smärta orsakad av hälsporre. Tejpning syftar till att minska trycket på plantar fascia genom att stödja fotbågen och stabilisera området kring hälen. Korrekt utförd tejpning kan bidra till att förbättra fotens mekanik och lindra symtom.

Kontakta oss